Niekedy mám pocit, že žiadna futbalová reprezentácia nemá náročnejšieho diváka ako tá naša. Keď sa nedarí, každý na nich nadáva, ale keď vidíme svetielko nádeje, stávkové kancelárie praskajú vo švíkoch. Ako by povedal môj kamarát, chýba tomu srdiečko. Našťastie teraz zažíva celý národ eufóriu a samému mi vypadne slzička, keď čítam články a blogy o posledných zápasoch. Kvalifikácia ešte ani zďaleka nekončí, ale víťazom by sme zatiaľ mohli nazvať RTVS.

futbal

Slovenský útok vedený Marekom Hamšíkom

 

Aj keď si myslíte, že fotka je ilustračná, pretože na nej nie sú plné tribúny, pravdou je, že lopta je na našich kopačkách, aj keď sme hrali proti súperovi svetového formátu. To si uvedomovali aj diváci (12+), ktorí si večer 9.10. sadli pred televíziu. Prvý polčas dosiahol share 26,7 %, čo je odhadom pätina rýchlosti Kuckovej strely do španielskej brány v prvom polčase. Pokles sledovanosti počas prestávky zvaľujem na telefonáty všetkým príbuzným, aby si zapli Jednotku, čo sa odzrkadlilo v podiele 35,9 % v druhom polčase. Ako to už naši futbalisti vedia, v závere priniesli trochu drámy, ale pri Stochovom víťaznom góle sa otvárali fľaše šampusu, ktorý sa popíjal aj pri sledovaní pozápasového štúdia. Jednotka mala počas futbalu najviac divákov, čím porazila komerčné stanice a tento zápas patril do Top 5 najsledovanejších programov celého týždňa.

futbal2

Rating a share zápasov slovenskej reprezentácie na Jednotke

 

Cez víkend sme oslavovali, športovali, boli s rodinami, ale každému mužovi aj tak behalo mysľou, čo s nedeľným večerom. Nechceli sme byť sklamaní, ako to už niekedy býva zvykom, preto sme si k telke opatrne sadli v trochu menšom počte a prvý polčas mal share 23,5 %. Ako sa čakalo, bolo to o obrannom futbale bez gólu, no v druhej polovici zápasu sme vďaka Hamšíkovi mali možnosť prvýkrát si z celého hrdla zakričať. Čísla podielu Jednotky vyskočili na 28,8% a aj napriek tomu, že sme vyhrali 3:1 a Slovensko začalo veriť futbalovému snu, jedna z komerčných staníc mala vyšší podiel na trhu vďaka relácii V siedmom nebi.

futbal3

Share troch najsledovanejších staníc počas futbalového zápasu Bielorusko-Slovensko

 

Čo dodať na záver? V skupine sme prví s deviatimi bodmi, všetci fanúšikovia sa tešia na ďalší dvojzápas a aj keď futbalová bitka v macedónskom Skopje o ďalšie tri body a následný domáci priateľský zápas s Fínskom nie sú také atraktívne ako proti Španielom, RTVS určite zamieša poradie v sledovanosti. Nechajme sa prekvapiť, kľúčové dátumy pre nás budú 15.11. a 18.11.!

 

Lenka Tomalová & Radoslav Pribula, Mindshare Slovakia

 

O autorovi