Ak niečo nie je v poriadku, zvykneme kritizovať nejakých anonymných „kompetentných“. Je však veľa oblastí, kde sa dá pomôcť veci napraviť aj vlastným pričinením. To si uvedomil aj MATÚŠ ČUPKA, zakladateľ Zelenej hliadky. Spolu s ďalšími dobrovoľníkmi organizuje pravidelné podujatia zamerané na zber odpadkov z ulíc, likvidáciu čiernych skládok, opravy chodníkov, či poukazovanie na problémy mesta prostredníctvom investigatívy alebo dočasných zásahov v mestskom priestore. Matúš bude jedným z rečníkov na tohtoročnom TEDxBratislava, preto s ním prinášame rozhovor.  

 cupka

Bratislava je mesto plné problémov. Nemáte niekedy pocit márnosti?

Samozrejme, že mám často taký pocit. Osobne však užívam liek na depresiu vo forme našich dobrovoľníckych akcií, v rámci ktorých sa nám pravidelne darí meniť tvár už bývalých čiernych skládok alebo riešiť často roky ignorované nedostatky v meste. Zároveň je Bratislava mestom s obrovským potenciálom pre dobrovoľníctvo. Stačí vykročiť z brány svojho domu a hneď vidíte niekoľko vecí, ktoré môžete za niekoľko desiatok minút napraviť. Zdvihnúť cigaretovú krabičku zo zeme, zmazať čmáranicu na odpadkovom koši, nahlásiť spadnutú dopravnú značku, či zasadiť krík. Vzhľadom na to, že dnes som už obklopený skupinou ľudí, ktorí niečo pre svoje okolie robia, tak mám takú svoju bublinku, do ktorej sa môžem ponoriť a nabiť sa pozitívnou energiou, keď ma elán v kontakte s bratislavskou realitou opúšťa.

 DSC_0184

Koľko vás je momentálne a akým spôsobom organizujete akcie?

Momentálne je nás v “tvrdom jadre” Zelenej hliadky 71. Organizujeme sa tak, že prijímame priebežne podnety zo sociálnych sietí a tie postupne zaraďujeme do kalendára. Ľudia nám nepravidelne posielajú tipy najmä na čierne skládky, ale aj na miesta, kde pomôže náš zelený asfalt, značky na chodníkoch a najnovšie aj kvetináče. Pri SpotFixoch využívame tiež portál www.odkazprestarostu.sk, ktorý je nekonečnou studnicou príležitostí, ako sa v tomto meste dobrovoľne realizovať.

 

Koľko akcií ste zorganizovali?

Toto je veľmi zložitá otázka. Len oficiálne organizovaných podujatí sme mali počas tých štyroch rokov približne 420. K tomuto číslu treba prirátať aj večerné asfaltovacie či značkovacie akcie, našu dielňu, prácu na spoločnej záhrade, moje vlastné malé SpotFixy v Novom Meste, logistické akcie a to sa už rozprávame možno o dvojnásobku rôznych malých i veľkých podujatí, ktoré sme realizovali.

 DSC_0240

 

Na ktoré z nich spomínate najradšej?

Najradšej spomínam na jednoduchšie čierne skládky, ktoré sme vyčistili v rámci jednej akcie. Pri názvoch ako lužné lesy, Filiálka či Čierny les sa mi potom roztrasú kolená, lebo tam sme realizovali desiatky akcií na každej z týchto už bývalých čiernych skládok. Špeciálne ma potom teší, keď idem okolo niečoho čo sme spolu robili. Ak idem napríklad zo svojho domu na Riazanskej do dočasného domova v Pezinku, tak cestou autom stretnem tri naše odpadkové koše, asi 150 metrov nami namaľovaného zábradlia a nami vyčistenú ŽST Vinohrady. Cestou vlakom sa potom usmejem pri už vyčistenej skládke, ktorá vítala všetkých cestujúcich v Bratislave.

 DSC_0274

 

Ako a kedy vám v hlave skrsla myšlienka založiť Zelenú hliadku a čo k nej smerovalo?

Skrslo to v momente, keď sme spolu s bratom hľadali spôsob akým prispieť k lepšiemu prostrediu okolo nášho domu. Vtedy sme nevedeli o aktivite, ktorá by bola jednoduchá, nepotrebovala by špeciálne schopnosti či náradie a zároveň by sa týkala nás všetkých. Túto hádanku nám rozlúskla príprava Bratislavy na MS v hokeji v roku 2011. Čistota mesta bola snáď najviac prepieranou témou a aj vzhľadom na to, že sme bývali len 500 metrov od národného hokejového štadióna sme sa rozhodli, že prispejeme k čistejšiemu mestu pred MS v hokeji a zároveň svojmu okoliu. Potom uvidíme, čo bude ďalej. Pokračovali sme aj po skončení majstrovstiev a pomerne zaujímavou a kľukatou cestou sme sa dostali od štyroch vyzbieraných igelitiek v dnešnú podobu Hliadky, o ktorej sa mi ani nesnívalo.

 

Aký máte vzťah k TEDxBA a o čom budete hovoriť?

TEDx vnímam ako ďalšiu príjemnú bublinku, do ktorej sa môže človek ponoriť a cítiť v sebe silu zmeniť svet na lepšie miesto. Ak hľadám pozitívnu inšpiráciu, tak často klikám na prezentácie TED a TEDx. Tie zahraničné sú však pomerne náročné čo sa týka aplikácie nápadov na našu slovenskú realitu. Keď ma však opúšťa múza, tak TEDx je skvelým zdrojom podnetov.

Hovoriť by som chcel najmä o tom, ako môže jednotlivec zmeniť svoje vlastné okolie k lepšiemu prostredníctvom rúcania rôznych mestských mýtov rozšírenými medzi verejnosťou. O tom, ako nemá zmysel dvíhať odpadky zo zeme, odstraňovať graffiti či sa zaujímať o veci verejné. Verím, že činnosť Hliadky vyvracia tieto mýty. V rámci mojej prezentácie sa na ne konkrétne pozriem.

 DSC_0307

 

Ktoré mýty sú ešte rozšírené?

Najčastejšie sa stretávame s postojom, že nemá zmysel zbierať odpadky z ulíc, či z čiernych skládok, lebo ľudia sú prasce a zasvinia všetko opäť. Najmä pri čiernych skládkach to neplatí, lebo nami vyčistené lokality sú aj po rokoch v podstatne lepšom stave, ako v akom sme ich našli. Rovnaký pohľad sa viaže aj na čistenie graffiti. Po vyčistení ŽST Vinohrady som tam bol celkovo štyrikrát odstraňovať nové dielka a to ubehli takmer štyri mesiace od ukončenia prác. Pritom ma okoloidúci strašili, že do ráno to bude špinavé zas.

Nuž a potom tu máme to všeobecné “to sa nedá” či “nie sú peniaze”. Naša činnosť ukazuje, že sa to dá, ak sa chce a naša investigatíva už viackrát odhalila, že na mnohé riešenia peniaze sú. Len sa nerobí, nechce sa, nemôže sa. Napríklad magistrát vyčerpal svoje peniaze na čistenie čiernych skládok len na 39 % v minulom roku a vraj nestíha viac čistiť. Zrušenie reklamných trojnožiek, ktorým vypršali 2 z 3 povolení by tiež nestálo ani cent navyše a mesto by prišlo o príjem vo výške približne 11 000 eur ročne výmenou za odstránenie 511 reklamných zariadení.

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

 

Stránka Zelenej hliadky

Stránka TEDxBratislava

MS TEDx

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.