So smartfónom sa dnes dajú urobiť fotky na veľmi dobrej úrovni, čo nepopierajú ani profesionáli (a mnohí si smartfónom radi fotia pre seba). V základnej výbave smartfónov bývajú už použiteľné aplikácie, ktoré umožňujú fotografiu nielen kvalitne nasnímať (vrátane panorám a HDR), ale aj editovať. Dobrých aplikácií však nikdy nie je dosť, takže som spolu s mojimi facebookovými priateľmi pripravil tipy na niekoľko zaujímavých.

iphone-vintage-camera-case

Samotné fotografovanie

Tieto aplikácie rozširujú funkcionalitu fotoaparátu pri vytváraní snímky a často aj pri jej následnej úprave.

 

Camera360 Ultimate

360

Aplikácia je zadarmo a chváli sa 150-miliónmi používateľov. Ponúka viacero expozičných módov a rozsiahle možnosti upravovať fotku (aj hneď po vyfotení) niektorým z viac či menej vydarených efektov. Sú tu aj veci, ktoré ocenia kúpeľnoví autoportrétisti ako zväčšenie očí, retušovanie kozmetických kazov a facelift. Plus kameru s kvalitným zvukom, fotenie v horších svetelných podmienkach a podobne. No a samozrejme možnosti všakovakého zdieľania a vraj aj špeciálneho cloudu, ale to mi vyhadzuje len nejaké kórejské alebo aké znaky.

Zadarmo. Android, iOS

 

Camera MX

V článkoch na tému „náhrada fotoaparátov v smartfónoch“ táto aplikácia vysoko boduje, mám pocit, že okrem priehrštia neprehľadne popísaných popartových a psychedelických gýčov nič zvláštne neponúka. Používatelia sa sťažujú aj na pomalosť Ale keď máte dosť času, vyskúšajte, možno vám padne do oka tak, ako mne nepadla.

Zadarmo. Android, iOS

 

Camera+

Camera+

Veľmi vydarená aplikácia, žiaľ, len pre iOS a za dve eurá, ale oplatí sa. Výhodou je, že fotky ukladá do svojej pamäti a až odtiaľ ich môžete uložiť (po editácii) do pamäti hlavnej.

1,99 eur. AppStore

 

Camera Zoom FX

zoom

Toto ja vynikajúca aplikácia iba pre Android s takým množstvom funkcií, že sa to ani nedá v skratke vymenovať. Pamätám si, že som ju rád používal v HTC, kým som ho nevymenil za iPhone. Takže odporúčam vrelo.

Zadarmo, Android

 

Efektové kamery

Do tejto kategórie som zaradil všelijaké hračky a somarinky, ktoré sú aspoň niečím zaujímavé. Do väčšiny z nich môžeme importovať už nasnímané fotky, ale všetky s real-time efektom aj fotia. Je ich obrovské množstvo, takže toto bude asi skôr náhodný výber, resp. tie, ktoré som testoval aj dlhšie ako dvadsať sekúnd.

 

Big Lens, AfterFocus

biglens

Aplikácie robia „zrkadlovkový efekt“, keď váš objekt je zaostrený a pozadie (prípadne popredie) je rozostrené. Najlepšie sa to robí už z hotových fotiek. Objekt vyberieme buď jednoducho kruhovým orezom, alebo ho môžeme aj sofistikovanejšie vymaľovať prstom, ak je členitý.

0,99 eur, iOS. Podobná aplikácia pre Android je AfterFocus.

 

Aplikácie pre tiltshift fotky

tiltshift

 

Celkom zábavná je tzv. tiltshift fotografia, ktorá podáva svet ako hračkársku vláčikovú krajinku tým, že zjednoduší štruktúry, eliminuje detaily, pozadia/popredia rozostrí a zvýši farebnosť. Toto je lepšie vidieť ako o tom písať.

MiniatureCam (iOS) (0,99 eur), Awesome Miniature – Tilt Shift (Android)

 

HDR aplikácie

HDR

HDR je skratka pre High Dynamic Range. Využíva sa pri fotení vysoko kontrastných scén, na ktorých nájdeme súčasne tmavé aj presvetlené miesta. Technicky sa robí tak, že sa naexponuje dve a viac fotografií, automatika potom využije informácie z každej z nich a výsledkom je efektná fotka so zdôraznenými kontrastmi, ktorou na facebooku všetkých ohromíte akí ste umelci.  Ja často používam aplikáciu s prostým názvom HDR od spoločnosti Lucky Clan, ktorá je za 1,99 eura, ale sú to dobre investované peniaze. Zaujímavosťou je, že skutočne fyzicky odfotí dve fotky a potom nám ponúkne niekoľko možností, od jemnejších až po veľmi dramatické kontrasty. Keďže medzi dvoma zábermi uplynie nejaký zlomok sekundy, je dobré si prístroj o niečo oprieť, alebo mať pevnú ruku. Alternatívou pre Android je Camera HDR Studio alebo Pro HDR Camera.

 

Rozdelené fotky

Obrovské množstvo je aplikácií typu „split lens“, ktoré vám nafotia viac fotografií do nejakej matice buď na spôsob lomo-fotoaparátov, alebo normálnych fotiek (a dokonca aj filmov) zoskupených do nejakého geometrického obrazca. Tie si už hľadajte sami.

 

Fotoeditory

S týmito nástrojmi budeme upravovať už nafotené fotografie, aj keď sme videli, že aj v niektorých „fotiacich“ aplikáciách si upravíte fotky luxusne. Každá jedna fotka sa dá vylepšiť a niektoré sa dajú vylepšiť dosť podstatne. Upravujeme jas, kontrast, expozíciu, farebnú saturáciu, zaostrenie, fotka sa dá orezať a môžeme si na ňu aplikovať aj nejaký filter, rámček a pod. Editory väčšinou majú v sebe aj nástroje na zdieľanie e-mailom, správou alebo na sociálnych sieťach.

 

Snapseed

snap

Pre mňa nevyhnutný editor, ktorý dokáže urobiť všetko podstatné a má príjemné ovládanie. Zadarmo vo verzii pre Android aj iOS. Vrátane retro a pseudo-HDR filtrov (tie sú označené ako „Drama“)

 

Photo Editor by Aviary

Aviary

Ďalší vysoko cenený editor s množstvom funkcií. Pre Android aj iOS.

 

HDR FX Pro

hdr-fx-pro

Tento editor za 2,99 eura (ale pravidelne akciovaný zadarmo) ponúka obrovské množstvo verzií, ako realitu trochu zgýčovať, a z množstva možností upozorní na tie najvydarenejšie. Ak chcete pôsobiť dojmom romantika, zdieľajte fotografie práve z tejto aplikácie. Žiaľ, len pre iPhone. Tu je. Alternatíva pre Android je zmienené Camera HDR Studio, ktoré vám dokáže spraviť pseudo-HDR aj z nafotených fotiek

 

Čo po vyfotení

Fotky sa ukladajú do prístroja tak, ako sa rozhodol výrobca a nemusí to každému vyhovovať, tak pre androidistov je určite dobrý nápad nainštalovať si album QuickPic, ktorý zobrazuje fotky naozaj bleskovo. Album na iPhone je úplne mizerný v tom, že si nemôžeme vyhľadávať fotky podľa dátumu nasnímania. Ja to riešim milou aplikáciou Those Days – okrem iného aj fotokalendár, ktorý vám pri štarte pripomenie, čo bolo pred rokom.

Máte nejaké iné obľúbené fotoaplikácie? Sem s nimi!

 

Upozorňujeme aj na tento starší článok:

Mobilné telefóny z nikoho fotografa neurobia. Ale čo je to vlastne fotograf?

 

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

 

 

 

 

 

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.