V roku 1984 sa v Kalifornii po prvýkrát konala konferencia TED. Významní a zaujímaví rečníci na nej vyslovujú v menej ako osemnástich minútach “myšlienky hodné šírenia”, ktoré môžu meniť komunity alebo aj svet. TED od svojho vzniku stále rastie a na podujatí vystúpili najlepšie mozgy planéty. Formát TEDx vznikol v duchu motta ako program miestnych, samostatne organizovaných podujatí, ktoré umožňujú ľuďom stretnúť sa a spoločne zažiť atmosféru pripomínajúcu konferencie TED. Piateho júla sa TEDxBratislava uskutoční piatykrát. Rozprávame sa s dvoma dámami, ktoré k podujatiu neodmysliteľne patria, s Danou RetovouVeronikou Pizano.

7157149501_2d8c60f9ae_o

Dana Retová

Ako ste sa nakazili vírusom TED a čo tomu predchádzalo?

Dana Retová: Videá z TED konferencie poznám už od 2008 a páčilo sa mi najmä, že podávali vedecké a hi-tech témy zrozumiteľne a prístupne aj laikom. Veľmi som tieto videá chcela ponúknuť aj rodine a známym, ktorí však nevedeli anglicky, tak som v lete 2009 začala dobrovoľnícky prekladať videá. Keďže každý preklad musí byť skontrolovaný iným dobrovoľníkom, či je v dostatočnej kvalite, skontaktovala som sa cez TED.com s iným prekladateľom, Rasťom Geschwandtnerom. V tom čase sme boli na Slovensku len traja.

Skontrolovali sme si navzájom zopár prekladov a potom mi Rasťo povedal o svojom sne zorganizovať niečo podobné konferencii TED na Slovensku. Krátko predtým TED vyhlásil spustenie iniciatívy TEDx, kde uvoľnil formát svojej konferencie, aby mohli nezávislé skupiny ľudí organizovať vlastné lokálne konferencie na štýl TED. Rasťo dal cez Facebook dokopy tím nadšencov a potom to už išlo ako po masle. Hneď prvý ročník nás presvedčil, že ide o veľmi životaschopnú akciu a tak sme mali veľkú motiváciu pokračovať ďalej.

veronika

Veronika Pizano

Veronika Pizano: Ja som prišla do tímu až druhý ročník. Aj keď som priamo na prvom ročníku nemohla byť, nadchli ma videá aj celá myšlienka. “Úvodný pohovor” som absolvovala práve s Rasťom a na základe jeho odporúčania ma do tímu zobrali. Tak vlastne fungujeme dodnes. Každý rok nám niekto ubudne a niekto pribudne, čo zabezpečuje prílev novej energie i názorov, ale zároveň je zachovaná kontinuita dôležitých vecí a know-how.

 

Hovorí sa, že veci sa dajú robiť aj dlho, aj rýchlo aj zadarmo, ale nie všetko naraz. Máte deti, rodiny, zamestnania, dá sa to zvládať?

Dana Retová: My prírastok do rodiny čakáme až o niekoľko mesiacov, takže to uvidím až potom, či a ako sa to dá zvládať. Ale keď ťa práca baví, spravíš veci rýchlo a efektívne, takže to nie je taká záťaž. Ale Veronike sa niekedy ozaj čudujem, ako to všetko zvláda. V tíme si z nej uťahujeme, že je určite robot.

Veronika Pizano: Je nás v tíme šestnásť, takže máme veci prerozdelené. Niekedy sa ale toho nakopí dosť a treba niekde ubrať. Buď z roboty, alebo z rodiny, alebo posunúť úlohu niekomu inému. Väčšinou je to však otázka pár dní, keď treba nejakú nárazovú úlohu rýchlo urobiť. Ide hlavne o to, že keď to človeka baví, tak to neberie ako povinnosť, ale ako radosť.

 

Aký je vlastne princíp podujatí TEDx vzhľadom k TED?

Dana Retová: TEDx je vlastne značka, ktorú TED uvoľnil pre nezávislých organizátorov ako sme my, ktorí si vo vlastnej réžii môžu zorganizovať konferenciu na štýl “veľkého” TEDu. Môže ísť o väčšie podujatie pre celé mesto alebo región, ale môžu si svoj malý TEDx zorganizovať aj susedia vo vlastnej obývačke. Prvý krok je požiadať o licenciu, čím sa vlastne zaviažete, že budete dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel, aby sa zachoval charakter podujatia. Medzi najdôležitejšie patrí zákaz predaja značiek alebo produktov z pódia, šírenia rôznych ideológií, pseudovedy a podobne. Potom sú tam rôzne praktické podmienky, napríklad, že 25 % času z konferencie by mali tvoriť videá z TED.com alebo že každé podujatie by sa malo zaznamenávať na video, aby boli prezentácie voľne dostupné aj pre ľudí, ktorí sa ho nezúčastnili priamo. Ďalšie pravidlá sa týkajú oslovovania sponzorov alebo používania značky. Inak sme však od TEDu ako aj od iných TEDx-ov absolútne nezávislí, organizačne, finančne, aj obsahovo.

 

Akým systémom si overujete ľudí, ktorí sa zdajú sľubní? Pseudovedu môže nevedec niekedy ťažko odlíšiť od nejakého vizionárstva.

Veronika Pizano: TED poskytuje aj stručný guideline a osobne si myslím, že sa to dá dobre rozoznať. Ak sa však vyskytne kontroverzný rečník, je podstatné, aby sme si ho ako organizátori vedeli obhájiť. Tu je tá guideline.

Veronika Pizano: Ak dostaneme tip na rečníka, tak v prvom rade googlujeme, kto to je, či má nejaké videá, na ktorých môžeme vidieť, ako vystupuje. Ak nenájdeme, nič sa nedeje, skúmame ďalej, najmä to, čomu sa venuje a o čom by potenciálne mohol hovoriť. Ak sa zhodneme, že ho chceme osloviť, tak niekto z tímu ho nezáväzne osloví. Ak je to možné, snažíme sa s daným človekom stretnúť, ak sa nedá, tak aspoň skypovať. Počas stretnutia alebo skype talku sa bavíme o všedných veciach aj potenciálnej téme. Niekedy už na základe jedného stretnutia ho schválime, inokedy sa rozhodneme pre ďalšie stretnutie s viacerými členmi tímu. A potom sa rozhodujeme, či ho berieme, alebo nie. Ak áno, tak nasleduje práca s rečníkom na jeho prezentácii. Aj napriek pomerne intenzívnej príprave nie vždy všetci vypália dobre a niekedy tí, u ktorých máme isté obavy, či to bude v poriadku, vypália nadmieru dobre.

 

Ktoré z vystúpení boli pre vás doposiaľ najnezabudnuteľnejšie a prečo?

Veronika Pizano: Počas eventu nemáme v podstate ani veľmi vnímať vystúpenia, takže pre mňa sú najsilnejšie tie, ktoré som mala šancu vnímať. Boli to Jasiek Mela, Peťo Káčer a Bijan Khadem-Missagh. Prví dvaja mali silný príbeh a Bijan rozprával neuveriteľne nádherne a keď pridala husle, zimomriavky mi prešli celým telom.

 

Ako vyzerajú prípravy na tohoročný TEDx? Na ktorých speakrov a sprievodné akcie sa môžeme tešiť?

Dana Retová:  Od pondelka zverejňujeme každý deň jedného rečníka. Začali sme Juhom Kaakinenom z Fínska. Jeho projekt “Housing first” úspešne pomáha bezdomovcom začať nový život. Zverejnili sme aj Máriu Jasenkovú, zakladateľku detského hospicu Plamienok, Mojmíra Jiřikovského, ktorý sa venuje bioodpadu a Vilborg Arna Gissurardóttir, islandskú polárničku.  Ďalšie mená stále pribúdajú,  všetky  informácie sa budú aktuálne objavovať  na našom webe a na sociálnych sieťach.

 

Prečo prezentácia na TED/TEDx trvá práve (do) 18 minút?

Dana Retová: Americkí vedci zistili… :)  Ale ozaj, myslím, že je to kvôli tomu, že udržať plnú pozornosť človeka viac ako 18 minút je naozaj ťažké. A je to tiež veľmi príjemný čas, čo sa týka šírenia videí na internete, keďže približne toľko trvá napríklad prestávka na kávu v práci. Tiež to má celkom zaujímavý efekt na rečníkov, ktorí sú zvyknutí rečniť 90 minút. Zrazu sú nútení svoje myšlienky skondenzovať a pri tom často zistia, čo je dôležité posolstvo a čo bola len vata.

 

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

Agentúra Mindshare Slovakia je partner TEDxBratislava

 

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.