Novinky z digitálnych svetov

 

Hardware a gadgety

V Sony prišli s konceptom fotoaparátu v tvare objektívu, ktorý nosíme vo vrecku alebo v taške a ak to treba, nasadíme na smartfón – ten sa v tej chvíli zmení na kompletný digitálny fotoaparát. Prístroje QX komunikujú s fotoaparátom cez WiFi a ovláda sa aplikáciou. Najnovším prírastkom do rodiny sú prístroje QX1, umožňujúce meniť objektívy. Čertík provokatér však vraví, na čo to je dobré, veď praktickejšie je nosiť v taške kompakt s výmenným objektívom. Aha, vlastne hej. Zo smartfónu sa lepšie zdieľajú fotky na facebooku.

sony QX

Blíži sa termín berlínského veľtrhu IFA 2014, na ktorom sa predstaví celý rad noviniek, medziiným aj niekoľko zaujímavých chytrých hodiniek. Na Živé.sk ich predstavili pomerne podrobne.

Apple má svoje iWatch predstaviť v roku 2015.

A tu je bližší pohľad na Note Edge a chytré hodinky Galaxy Gear S od Samsungu. A tu je článok o Galaxy Edge v Mashable. Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a v Samsungu satuším naučili robiť dizajn.

galaxy_note_edge

A aby toho nebolo málo, Samsung má predstaviť aj novú súpravu na virtuálnu realitu.

Asus zasa predstaví hodinky Zen Watch.

 

Technológie

Spojenie miniatúrneho monitorovacieho senzora, ktorý sleduje hladinu glaukómu  a aplikácie v smartfóne môže byť  prevenciou proti oslepnutiu. Toto sú hviezdne chvíle moderných technológií, ktoré mnohí „bioľudia“ tak nástojčivo odmietajú.

eye scaner

Sociálne médiá

Publicista Daniel Dočekal hovorí, že Facebook znevýhodňuje všetko, čo funguje príliš dobre. Najnovšie si posvietil na fotky s odkazom v popise.

Viete ako z firemných a fan stránok povyhadzovať falošných priateľov?

Toto je vážnejšia správa: Nahlasovanie stránok Facebooku sa stalo nástrojom globálnej cenzúry a boja proti oponentom.

 

Aplikácie, systémy a fičúrky

Vo Windows Mobile sa udomácnila personálna asistentka Cortana, ktorá sa v reklame HTC vysmieva applovskej Siri.

Apple má problém, hackeri sa zmocnili intímnych fotiek niekoľkých celebrít a zverejnili ich. Nabúrali sa do ich iCloudov. Aj keď väčšina z nás celebritami nie sú, nastavme si svoje iPhony tak, aby sme nikoho neprovokovali. A aké poučenie plynie z celej kauzy?

 

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

 

 

 

 

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.