Vaše slúchadlá (ak nie sú bezdrôtové) sa celkom určite pripájajú do zariadenia 3,5 mm konektorom, ktorý sa familiárne volá malý jack. Domáce slúchadlá používajú veľký 6,3 mm jack, ale malý nájdete, keď snímete redukciu.

História tohto spôsobu pripojenia siaha až do konca 19. storočia (!), kedy sa „veľké jacky“ stali štandardom v telefónnych ústredniach. Onedlho, spolu s nástupom tranzistorových rádií, pribudli aj malé jacky a ich veľkí bratia začali byť súčasťou zosilňovačov, klávesových nástrojov, syntetizátorov, či elektrických gitár. Jack je naozaj jednoduchý a dômyselný spôsob pripojenia – zasúva a vyberá sa ľahko, ale drží pevne a spoľahlivo.

No a na novom iPhone 7 žiadna 3,5-milimetrová diera nie je. Keďže Apple vždy anticipoval vývoj (tak to bolo keď z počítačov odstránil disketovú mechaniku či CD-R drive), zdá sa byť pravdepodobné, že končí jedna veľká éra a je zaujímavé uvažovať, čo bude nasledovať.

apple7

Foto Engadget.com

 

Z minulosti

Mimochodom, ani konsenzus o použití malého jacku do mobilných zariadení nebol taký jednoduchý. Výrobcovia najprv využívali na slúchadlá vlastné neštandardizované konektory. Napríklad takto vyzerali slúchadlá pre telefóny Samsung v roku 2009.

samsung

Medzitým sa ešte Nokia snažila zaviesť mŕtvo narodené dieťa, 2,5 mm konektory.

To bolo radosti, keď sme si mohli do telefónov strčiť slúchadlá, ktoré hrali o niekoľko tried lepšie ako ktorékoľvek pribalené. Apple nám teraz tú radosť berie a poďme sa pozrieť, aké sú iné alternatívy.

 

Čo môžeme spraviť?

 

1.

Apple pribalí ku každej „sedmičke“ redukciu na štandarný 3,5 mm jack. Lenže sami zo skúsenosti vieme, že kým jack v prístroji drží spoľahlivo, o lightning konektore sa to s takou istotou hovoriť nedá, nie je skrátka na slúchadlá navrhnutý a je jemnejší, takže hrozí väčšie opotrebenie.

2.

Môžete si kúpiť špeciálne slúchadlá AirPods, ktoré nebudú súčasťou balenia a budú stáť 150 eur. Majú implementovanú osobnú asistentku Siri, ktorá takto dostala autonómiu, vydržia vraj bez nabitia 5 hodín nepretržitej prevádzky a ponúkajú inteligentné funkcie. Tu je uvádzacie video. A tu niečo o použitej technológii, ktorá je kvalitnejšia ako Bluetooth. 150 je však fakt dosť. A navyše káblové slúchadlá nepotrebujú nabíjať :-)

airpods

foto Slashgear

3.

Môžete používať štandardné bluetooth slúchadlá. Tie však stoja radovo viac ako káblové pri viac-menej rovnakej kvalite. To viac-menej chcem zdôrazniť, lebo Bluetoothové slúchadlá skrátka stále nehrajú tak dobre ako káblové  vďaka kompresii a rušeniam. Aj keď kvalita prudko rastie, priatelia kvalitného zvuku sa s nimi nekamarátia.

4.

Samozrejme, môžete prejsť na inú značku.

 

 

Iné riešenia

Trh určite v budúcnosti prinesie ďalšie riešenia v podobe cenovo dostupných a miniatúrnych DAC (prevodníkov Digital-Analog). Je to však opäť ďalšia asi viac-menej zbytočná investícia, lebo iPhone 6 hrá z hľadiska kvality veľmi dobre. Na trhu sa objavia aj slúchadlá s lightning konektorom alebo kompatibilné bezdrôtové slúchadlá. V takom prípade však otázka stojí, či nie je príliš veľký luxus mať špeciálne slúchadlá len pre iPhone.

Výborný článok, čo nový počin Apple pravdepodobne spraví s trhom, napísal publicista František Bína, ktorý, citujúc diskusiu na Facebooku „v živote testoval viac slúchadiel ako väčšina z nás videla“.

 

Odvaha alebo konzumerizmus?

Radikálny krok – eliminácia tej malinkej dierky, cez ktorú k nám tečie zvuk, je zo strany Apple veľmi odvážny počin (podobne ako zavedenie jediného konektora USB-C pri Macbookoch Air). Sú hlasy, ktoré hovoria, že skôr ako odvaha je to konzumerizmus. Každopádne sa z toho veľmi tešia čínski výrobcovia, u ktorých už určite výrobné linky chrlia lacné gadgety: Redukcie, docky, rozdvojky, výhybky, skrátka, všetko, čo musíte mať, aj keď ste to doteraz nepotrebovali.

Alebo z inej strany: Nikto si už nespomenie na CD-R mechaniku, game porty, paralelné porty, mnohí chtiac či nechtiac zabúdajú na FireWire. Či to bude tak aj so starým dobrým jackom, je otázka, ktorú odpovie len budúcnosť.

 

Humor

Na internete sa samozrejme urodilo pár skvelých vtipov.

Najprv nahráme Applu: Ako by vyzeral iPhone 7, keby prihliadal na požiadavky všetkých zákazníkov?

custom

Ako je to vlastne s tými adaptérmi? (zdroj http://www.bonkersworld.net/adapters/)

2016-09-05_adapter

Tento je obzvlášť vydarený: Updatujte si svoj starší iPhone na iPhone 7 už dnes! (zdroj http://appleplugs.com)

plug

 

No a tu si môžete prečítať najvtipnejšie reakcie na novinky Apple.

 

Ďakujem facebookovým priateľom za kvalitný materiál v diskusiách. Ich živosť potvrdila, že je to naozaj významná téma.

 

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.