Vianoce sú už za nami. Niektorí z vás sa s tým možno zmierujú ťažšie, niektorí sa už tešia na jar a určite sú aj takí, ktorí už intenzívne plánujú letnú dovolenku. Rada by som však medzi nás ešte vrátila vianočnú atmosféru, aspoň na malú chvíľu.

Každý rok jednou z hlavných predzvestí blížiacich sa Vianoc sú reklamné spoty, ktoré na nás číhajú takmer v každom reklamnom breaku. Vianoce sú obdobím v roku, keď zadávatelia reklamných spotov primiešavajú do svojej komunikácie okrem základných ingrediencií aj niečo navyše – sviatočnú náladu, rodinnú atmosféru a hlavne emócie. O najkrajšiu vianočnú reklamu každý rok medzi sebou potichu bojujú najmä zahraničné obchodné reťazce, ktoré vždy pred Vianocami vedia z pozerania reklamných breakov urobiť rozprávkový zážitok a pripomenúť nám, že Vianoce sú naozaj ten najkrajší čas roka.

Jednou z najočakávanejších vianočných reklám, ktorá chytá za srdce malých aj veľkých, je pravidelne reklama britského obchodného reťazca John Lewis. Tento rok si srdcia divákov získal roztomilý chlapček a príšerka spod postele Moz, ktorá ho najskôr poriadne otravuje svojím chrápaním, ale neskôr sa z nej vykľuje ten najlepší kamarát a spoločník pri čakaní na Vianoce. Nemalú úlohu zohráva aj pieseň Golden Slumbers od Beatles, resp. Paula McCartneyho, ktorá do klipu pasuje ako… príšera pod posteľ.

Moz The Monster, John Lewis (2017)

Ďalším hitom tohtoročných vianočných reklám bola aj reklama spoločnosti Marks and Spencer, ktorej hlavným hrdinom je aktuálna filmová hviezda medvedík Paddington. Paddington si pomýli bradatého zlodeja so Santom a pomôže mu rozdať ukradnuté darčeky späť ich majiteľom a tak zachrániť Vianoce.

Paddington & The Christmas Visitor, M&S (2017)

Aj o tieto dve reklamy sa rozrástol zoznam najkrajších vianočných reklám, z ktorého niektoré vyčnievajú viac ako tie druhé. A tu je na ukážku pár z nich. Rozhodnutie, ktorá je tá, čo najviac chytí za srdce a vyvolá najväčšie emócie už nechám na vás.

  1. Buster The Boxer, John Lewis (2016)

  1. YOGA Tab 3, Lenovo (2015)

  1. Monty The Pengiun, John Lewis (2014)

  1. EDEKA Wiehnaschtsclip (2015)

  1. 1914, Sainsbury´s (2014)

Eva Kopuníková, Mindshare Slovakia

 

Zdroj:

http://metro.co.uk/2017/11/07/13-of-the-best-christmas-tv-adverts-of-all-time-7060499/

http://www.tvnoviny.sk/zaujimavosti/1812586_najkrajsia-vianocna-reklama-aka-tu-kedy-bola-slzam-sa-neubranite

http://metro.co.uk/2017/11/13/from-sainsbury-to-john-lewis-heres-the-2017-christmas-ads-collection-ranked-from-worst-to-best-7065721/

https://www1.pluska.sk/Zaujimavosti/VIDEO-Najocakavanejsia-reklama-roka-je-tu-TENTO-vianocny-pribeh-chyti-za-srdce-kazdeho

O autorovi

Eva Kopuníková

V oblasti marketingu pôsobí viac ako desať rokov. Aktuálne pracuje na oddelení Exchange, kde sa venuje televíznemu nákupu.