Pôvodne sa hovorilo, že prvý prípad nákazy koronavírusom sa vyskytol začiatkom decembra 2019 v čínskej metropole Wu-chan na tržnici s morskými plodmi, kde sa zároveň predávali aj divoko žijúce zvieratá považované za pravdepodobný zdroj infekcie. Neskôr vedci v Číne zistili, že k prvému nakazeniu človeka vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu pomenovanú COVID-19, došlo už 17. novembra. Podľa ľudí z lekárskej komunity v Číne si lekári uvedomili, že ide o nový typ vírusu, až koncom minulého roka, kedy bolo v Číne infikovaných už 266 pacientov. Niektoré z týchto prípadov boli potvrdené až spätne. Informácie o víruse začali postupne prenikať do svetových médií.

V novom roku 2020 sa nákaza rýchlo rozšírila do celého sveta a na konci februára dosiahol celosvetový počet infikovaných až 86 604 osôb. Väčšina zasiahnutých krajín vyčkávala so svojimi vládnymi opatreniami až do poslednej chvíle, aby neuškodili svojim ekonomikám predčasne. Od polovice marca sa vírus rozširuje exponenciálnym tempom a ekonomické dôsledky na seba nenechali dlho čakať.

Zemetrasenie na akciových trhoch

V ekonomickej problematike sa často stretávame s pojmami „akciové indexy“ a „vývoj akciových trhov“, ale nie všetci ľudia vedia, čo si pod týmito slovnými spojeniami majú predstaviť. Akciový index reprezentuje vývoj cien akcií množstva spoločností vyjadrených jedným súhrnným bezrozmerným číslom. Najstarší, najznámejší a najvyhľadávanejší akciový index s výrazným globálnym vplyvom na celosvetovú ekonomiku je Dowov-Jonesov index. Bol zostavený tak, aby predstavoval vhodné kritérium na posúdenie priemernej výkonnosti priemyselného sektora americkej ekonomiky. V súčasnosti nie je ovplyvnený len správami z podnikového sektora, ale aj domácimi a zahraničnými politickými udalosťami (vojna, terorizmus, pandémia) ako aj prírodnými katastrofami, ktoré eventuálne vedú k ekonomickým stratám. Ak sa pozrieme na tohtoročný vývoj Dow-Jonesovho indexu, zistíme, že jeho hodnota klesla od začiatku roka 2020 do 27. apríla 2020 až o -18,5 %. Index Nikkei, ktorý je tvorený výberom 225 spoločností s najvyššou likviditou v Japonsku, klesol o -14,7 %. Najväčšiu stratu spomedzi porovnávaných indexov, až -24,5 %, zaznamenal index Financial Times Stock Exchange (FTSE), ktorý zahŕňa 100 spoločností s najvyššou trhovou kapitalizáciou sídliacich vo Veľkej Británii. Na britskú ekonomiku vplýva okrem koronavírusu aj odchod z Európskej únie.

Vývoj akciových trhov v roku 2020

Zdroj: Bloomberg, 27.4.2020, 09:00 SEČ; BBC

Investori sa obávajú, že rozšírenie koronavírusu zničí hospodársky rast a že vládne kroky nemusia stačiť na zastavenie poklesu. V reakcii na to znížili úrokové sadzby centrálne banky v mnohých krajinách. Teoreticky by to malo zlacnieť úvery a stimulovať výdavky na podporu hospodárstva. Globálne trhy sa z pádu zotavili na konci marca po tom, čo americký senát schválil rekordný balík na podporu ekonomiky vo výške 2,2 bilióna dolárov. Momentálne vo viacerých krajinách sveta, vrátane Slovenska, dochádza k postupnému uvoľňovaniu vládnych opatrení, čo by taktiež mohlo pomôcť naštartovať ekonomiku. Aktuálne nižšie ceny akcií určite lákajú investorov. Niektorí analytici však varujú, že investori môžu byť nestáli, až kým pandémia nebude potlačená.

Technologické firmy sú na vzostupe

Vlády na celom svete vyzývajú zamestnancov, aby pracovali z domu, ak je to možné. Akcie v mnohých technologických firmách ako napr. Zoom, ktorá sa zameriava na videohovory a je konkurenciou Skype, preto výrazne vzrástli. Keďže ľudia trávia viac času doma, zvýšil sa aj dopyt po online nakupovaní, filmoch a hrách. Cena akcií Amazonu dosiahla nové maximá, zatiaľ čo streamovacia platforma Netflix bola v jednom okamihu cennejšou spoločnosťou ako ropný gigant ExxonMobil.

Vývoj cien akcií technologických spoločností v roku 2020

Zdroj: Bloomberg, 27.4.2020, 09:00 SEČ; BBC

Množstvo podnikov je vo veľkých problémoch

Väčšine podnikov sa však v tomto období nedarí. Zatiaľ čo niektoré musia mať zatvorené prevádzky, iným výrazne klesol dopyt po ich produktoch alebo službách. Jedným z najviac zasiahnutých odvetví je ropný priemysel. Cena ropy bola ovplyvnená sériou udalostí medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), skupinou producentov ropy a Ruskom. Koronavírus znížil jej cenu ešte viac. Cena ropy Brent, ktorá sa používa ako referenčná hodnota pre Európu a zvyšok sveta, klesla pod úroveň 20 dolárov za barel, čo predstavuje jej najnižšiu cenu za posledných 18 rokov.

Vývoj ceny ropy Brent za barel

Zdroj: Bloomberg, 27.4.2020, 09:00 SEČ; BBC

Pod znížený dopyt po rope sa výraznou mierou podpísal aj letecký priemysel. Viac ako 100 krajín sveta zaviedlo kvôli koronavírusu cestovné obmedzenia a počet letov sa tak výrazne znížil.

Medziročné porovnanie denného počtu letov

Zdroj: Flightradar24, 27.4.2020, 09:00 SEČ; BBC

Letecké spoločnosti musia navyše zápasiť aj s odškodňovaním cestujúcich kvôli zrušeným letom. Veľmi zasiahnuté je aj odvetvie cestovného ruchu. Všetky prevádzky závislé na turistoch čelia veľkým stratám. V problémoch sa ocitla aj celá gastronómia a množstvo ďalších služieb.

V Číne, kde sa koronavírus prvýkrát objavil, klesla priemyselná výroba, predaj a investície v prvých troch mesiacoch v roku 2020 oproti tomu istému obdobiu 2019. Čína pri tom produkuje až tretinu celosvetovej výroby a je najväčším vývozcom tovaru na svete.

Vývoj priemyselnej výroby v Číne

Zdroj: National Bureau of Statistics of China, 27.4.2020, 09:00 SEČ; BBC

Čínske vládne obmedzenia ovplyvnili aj dodávateľské reťazce veľkých spoločností, ako je výrobca priemyselných zariadení JCB a automobilka Nissan. Predaj áut v Číne, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, sa v marci medziročne znížil o -48,4 %. V porovnaní s februárom však ide o výrazné zotavenie.

Vývoj predaja áut v Číne

Zdroj: China Passenger Car Association, 27.4.2020, 09:00 SEČ; BBC

Hrozí recesia

Ak hospodárstvo rastie, vo všeobecnosti to znamená viac bohatstva a viac nových pracovných miest. Meria sa na základe percentuálnej zmeny hrubého domáceho produktu (HDP), alebo hodnoty vyrobených tovarov a služieb, zvyčajne počas troch mesiacov alebo roka. Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že tento rok sa výkonnosť globálnej ekonomiky zníži o -3 %. Tento pokles považuje za najhorší od Veľkej hospodárskej krízy v 30 rokoch 20. storočia. MMF zároveň vyhlásil, že ak sa v druhom polroku 2020 podarí utlmiť pandémiu, svetová ekonomika by v roku 2021 mala rásť až o +5,8 %.

Vývoj hrubého domáceho produktu jednotlivých krajín

(roky 2020 a 2021 sú odhadované)

Zdroj: Medzinárodný menový fond; BBC

Pre budúci vývoj globálnej ekonomiky bude rozhodujúce, ako sa s koronavírusom vysporiadajú najväčšie ekonomiky sveta. Každá z nich už ekonomické dopady pociťuje, keďže v marci a apríli došlo k rozsiahlym bezpečnostným opatreniam na celom svete. Dobrou správou pre ekonomiku je, že vo viacerých krajinách aktuálne dochádza k postupnému uvoľňovaniu prísnych vládnych obmedzení a zároveň prichádzajú aj vládne stimuly na podporu ekonomiky. Centrálne banky v mnohých krajinách znížili úrokové sadzby, čo by teoreticky malo zlacnieť úvery. Americký senát schválil rekordný balík na podporu ekonomiky vo výške 2,2 bilióna dolárov. Podľa niektorých odborníkov zastavia epidemickú vlnu koronavírusu vyššie teploty počas letných mesiacov. Na Slovensku sme zaznamenali už šiesty deň v rade viac vyliečených ako nových prípadov (23-28.4.2020). Z hľadiska počtu úmrtí na milión obyvateľov zvládame koronavírusovú situáciu najlepšie v Európskej únii. Poslednú dobu sa množia pozitívne správy aj z rôznych laboratórií ohľadom vývoja vakcíny. Verme, že na ňu už nebudeme dlho čakať.

Marek Láska, Mindshare Slovakia

O autorovi

Marek Láska

Marek je vyštudovaný štatistik, v Mindshare dlhodobo pôsobí na dátovom oddelení. Zaoberá sa prieskumami trhu, štatistikou a automatizáciou reportov. Je rodený dobrodruh. Má rád cestovanie, turistiku a šport, hlavne futbal a lyžovanie.