Distribuovaný obsah (distributed content) je nový fenomén spojený so zmenami, ktorými prechádza model publikovania spravodajského obsahu na webe. Je priamo prepojený s novými hráčmi v oblasti web publishingu ako BUzzFeed, ktorí sa snažia už nejaký čas radikálne zmeniť spôsob, akým vzniká spravodajský obsah (občianska žurnalisitka, video, a pod.) a ukázať tak, že „staré“ postupy tradičnej žurnalistiky nemajú čo ponúknuť nastupujúcim generáciám X a Y, ktoré sú nonstop zapojené na (sociálnych) sieťach a hľadajú iné príbehy a informácie, ako tie, ktoré ponúkajú tradičné spravodajské platformy.

Zmenu v objednávke na strane publika už samozrejme zaregistrovali aj médiá, ktorých história siaha niekam na začiatok alebo doprostred minulého storočia. Pochopili nové sociálne platformy ako skvelú možnosť vytvoriť nový marketingový kanál, a prostredníctvom Twitteru, Facebooku alebo Instagramu promujú obsah s cieľom pritiahnuť čitateľov späť na svoje stránky, generovať page views, ktoré potom monetizujú prostredníctvom reklamy. Fajn, bez diskusie pokrok.

Svet sa ale točí rýchlejšie, a čo platilo dnes, nemusí platiť o pár hodín. Dôkazom toho je nový model, ktorý je pomenovaný v úvode tohto postu. Predstavte si svet, v ktorom už neexistuje home page nytimes.com alebo cnn.com. Prečo? Pretože ich nebude treba. Spravodajský obsah totiž čitatelia nie len do svojho feedu na Facebooku alebo v Snapchate dostanú, ale ho tam aj skonzumujú bez toho, aby sa museli preklikať niekam na domácu stránku vydavateľa, ktorý obsah pripravil. Práve takýto spôsob distribúcie obsahu spustil už spomínaný BuzzFeed. Ich divízia BuzzFeed Distributed vznikla za účelom tvorby spravodajského obsahu určeného výlučne pre nové sociálne platformy. A nie sú sami. V decembri minulého roka vznikol startup Reported.ly, ktorý má len veľmi jednoduchú vlastnú webovú stránku bez ambície generovať jej prostredníctvom page views. Celý jeho obsah je priamo distribuovaný prostredníctvom Twitteru, Facebooku alebo Redditu.

reported

Ďalším príkladom je populárny Snapchat. V januári spustili platformu Snapchat Discover, s dedikovaným spravodajským tímom, ktorého úlohou je pripravovať príbehy a správy dizajnované a formátované výlučne pre túto vizuálnu platfomu. Okrem toho umožňuje ostatným vydavateľom distribuovať ich obsah prostredníctvom dedikovaných kanálov. Snapchat je dokonca pripravený deliť sa s nimi o získané reklamné príjmy, vraj podľa modelu 70 % (resp. 50 % ak reklamu predáva priamo Snapchat) pre producenta obsahu, zvyšok pre distribučnú platformu. Medzi médiami, ktoré nový model Snapchatu využívajú sú Yahoo, ESPN, Vice alebo Daily Mail. Žiadne béčka.

Aj keď historicky boli platformy ako Twitter a Facebook prirodzeným prostredím na publikovanie linkov na externý obsah, možností pribúda. Už dnes sa samotný Facebook sa snaží presvedčiť spravodajské domy, aby publikovali svoj obsah priamo na Facebooku a nenútili užívateľom preklikávať sa na ich vlastné webové stránky. Ako argument používa snahu o čo najlepší užívateľský zážitok a komfort, ktorý zabezpečí práve ich model „native news“. Instagram a Snapchat idú ešte ďalej a nepovoľujú prelinkovávanie obsahu z ich platforiem smerom von s jasným cieľom udržať užívateľom v ich vlastnom prostredí. Nakoniec, v čase rastúceho podielu smart zariadení, cez ktoré nové (a aj tie v strednom veku) generácie pristupujú k digitálnemu obsahu, prirodzene prostredníctvom vypimpovaných aplikácií a nie webových prehliadačov, je to asi logický motív.

distributed

Zástupcovia tradičných digitálnych spravodajských webov by mali určite spozornieť. Na rozdiel od revoltujúceho BuzzFeedu, ktorého CEO sa vyjadril, „že mu je jedno, kde nimi produkovaný obsah žije“, budú veľmi pravdepodobne musieť myslieť na to, čo sa stane, keď sa vyparia ich pageviews, ktoré priťahujú reklamné rozpočty inzerentov. Už spomínaný BuzzFeed nedávno ohlásil ako jeden z prvých producentov spravodajského obsahu dohodu s Facebookom o úzkej spolupráci v ich platforme „native-news“ (niečo ako „prirodzené spravodajstvo“). Prekvapivo, jedným z ďalších bol „tradičný“ New York Times. Zatiaľ čo v prípade BuzzFeedu je model distribuovaného obsahu prirodzeným riešením, v prípade NYT na prvý pohľad vôbec nesedí do ich aktuálneho biznis modelu – budovať silnú obsahovú značku, s lojálnou čitateľskou základňou, ktorá je ochotná platiť za prémiový obsah umiestnený priamo na web stránkach vydavateľa a/alebo svojimi návštevami generovať page views, ktoré generujú peniaze prostredníctvom reklamy. NYT je považovaný za pionierov medzi „tradičnými“ médiami v oblasti adaptácie na nové trhové pomery. Tak len zostáva veriť, že aj v tomto prípade vidí do budúcnosti. Digitálne reklamné príjmy z „tradičných“ modelov zatiaľ nedokázali nahradiť výpadok spôsobený odlivom čitateľov a inzerentov z tlače. Je samozrejme otázne, či modely á la Snapchat Discover budú znamenať liek alebo posledný úder pre médiá, ktoré vznikli v minulom storočí.

Richard Kopunik, Mindshare Slovakia

Zdroje:

fusion.net

www.niemanlab.org

Fotografia www.niemanlab.org

 

O autorovi

Richard Kopunik

Vyštudoval obchod a marketing. Vo sfére mediálnych agentúr pracuje už takmer 20 rokov. Zaujímajú ho nové trendy v oblasti marketingovej komunikácie a médií, technologické vychytávky, hudba, knihy, filmy a seriály. O nich, v akejkoľvek kombinácii, rád píše aj na našom blogu.