Google Chrome je najrozšírenejší internetový prehliadač vo väčšine krajín sveta vrátane Slovenska. Napríklad na tomto blogu je od začiatku roka vyše 50 % prístupov z Chrome. Pre porovnanie – 20,4 % tvorí Firefox, Safari 8,18, Internet Explorer 6,03. Celosvetovo je to takto: Chrome 64 %, IE 8, Firefox 21,6 %, Safari 3,8. (aktuálne údaje z http://www.w3schools.com).

Chrome to vyhral rýchlosťou, integráciou do ekosystému Google (napríklad záložky môžete používať vo všetkých zariadeniach) a jednoduchosťou. Pre tých, ktorým nejaká funkcionalita chýba, sú určené rozšírenia. Zoznámime vás s niekoľkými zaujímavými. Článok vznikol s pomocou mojich facebookových priateľov, pretože každý človek preferuje niečo iné a nie každý má prehľad o všetkom.

ext

Hneď na začiatok treba povedať jednu dôležitú vec: Inštalujte len naozaj nevyhnutné rozšírenia. Keď ich je príliš veľa, spomaľujú Chrome. Veľmi spomaľujú prehliadač rôzne AdBloky (rozšírenia, ktoré blokujú reklamu), takže ak nemusíte, nepoužívajte ich, a keď už máte averziu na reklamu vyvinutú tak, že sa vám vyhadzujú vyrážky, tak namiesto populárneho AdBlocku používajte uBlock Origin.

Ďalšia pripomienka na úvod je príjemnejšia: Ak nainštalujete rozšírenie, budete ho môcť používať na všetkých desktopových počítačoch – PC aj Mac. Podmienkou je, samozrejme, prihlásenie na účet Google.

Ak ste rozšírenia doteraz nepoužívali, dostanete sa k nim takto”

01 menu

 

Potom zvoľte „Získať ďalšie rozšírenia“. Ukáže sa vám takéto (Dokumenty Google sú štandardne predinštalované)

scrn

Po inštalácii sa uhniezdia spravidla vpravo hore

miesto

Takže poďme na to

Google Translate | Aj keď viete po anglicky ako native speaker, Google Translate sa vždy zíde, lebo sú aj stránky v iných jazykoch. Google Translate vie prekladať celé stránky, alebo aj vety či slová.

Awesome Screenshot | Rozšírenie pre vytváranie screenshotov, úpravu obrázkov vrátane dopisovania textu a ich ukladanie a zdieľanie. Malý Photoshop vždy poruke.

Better History | Vylepšená história návštevy stránok. Pre lenivcov, čo nebookmarkujú a stále rozmýšľajú, na akej stránke videli to, či ono.

Apps Launcher | Praktický spúšťač aplikácií Google (kalendár, Disc Google, Picasa, YouTube a iné)

Clearly Bookmarks | Zaujímavý správca záložiek s možnosťou tagovania, teda prideľovania kľúčových slov. Záložky sa vám uložia do profilu na stránke www.clearlybookmarks.com a nie medzi riadne záložky, čo môže byť trochu problém, lebo automaticky nie sú dostupné z mobilných zariadení.

AddThis – Share & Bookmark |  Umožní zdieľať a ukladať stránku vo všetkých mysliteľných službách. Pozor, takto uložené stránky sa neuložia medzi obľúbené v mobilných zariadeniach!

Print Friendly & PDF | všetko je v názve, niet čo dodať.

Lazarus | Už sa vám stalo, že ste vypisovali online formulár, alebo písali na nejaký helpdesk a zrazu vám padol browser a prácne smolený text bol fuč? Toto rozšírenie text priebežne ukladá tak, ako to robí napríklad Gmail.

Aké sú vaše obľúbené rozšírenia pre Chrome? Napíšte nám do diskusie!

Pokračovanie nabudúce

 

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.