Koncom mája sa v americkom San Franciscu uskutočnila dlhoočakávaná každoročná konferencia Google s názvom Google I/O. Poslucháči mali možnosť vypočuť si zaujímavé prednášky a dozvedieť sa o najnovších produktoch spoločnosti Google. Hovorilo sa o najprevratnejších projektoch spoločnosti ako Android Pay, Google Cardboard, Google Photos či Offline mapy. Poďme sa na tieto témy pozrieť bližšie.

google-io-2015

Android M

Asi najočakávanejšou udalosťou konferencie bolo predstavenie nového Androidu M, ten oproti minuloročnému Androidu L nepriniesol nejaké prevratné zmeny, no používateľov vylepšenia určite potešia. Google sa zameral na fixovanie systémových chýb a nové zdokonalenia systému.  Veľkú pozornosť Google venoval novým možnostiam rýchlejšieho nabíjania zariadení Android. Jedným z prínosov do tejto kategórie je určite nová funkcia s názvom Doze. Ide o funkciu, ktorá detekuje, či aktívne využívate svoj telefón v danom momente. Ak nie, systém automaticky zníži výkon nepotrebných procesov. Keď však pocíti pohyb, čo znamená, že svoj telefón opäť aktívne používate, procesy nanovo obnoví. Týmto Doze dokáže znížiť potrebu nabíjania až o polovicu.

 

Now on Tap

Google sa pomocou tejto funkcie snaží užívateľom uľahčiť a hlavne urýchliť proces vyhľadávania. Napríklad: Priateľ vám pošle správu: „Dnes večer sa stretneme v reštaurácií XY.“ Stlačením tlačidla ,,HOME” Google prečíta správu a vyhodnotí, o čo sa jedná. Následne vám ponúkne na výber možnosti, ako napríklad informácie o danej reštaurácií, o jej polohe a ponúkne aj možnosť do reštaurácie ihneď zavolať.

tap

Android Pay

Nástroj Android Pay má byť silným protivníkom Apple Pay. Teraz môže telefón nahradiť peňaženku, treba ho len spárovať s platobnou kartou a následne už môžete bezkontaktne platiť v obchodoch či reštauráciách. Telefón je pred platbou potrebné odomknúť, pridržať pri platobnom termináli a hotovo.

 

Google Photos

Obnovená aplikácia Google Photos prináša nový level komfortu pre ukladanie a zdieľanie fotografií. Odteraz si obrázky môžete uložiť na bezplatnom serveri Google, ktorý ich triedi podľa človeka, miesta či času. Takto budú fotografie navždy uložené, synchronizované a môžete ich jednoducho zdieľať s kýmkoľvek zaslaním linku, pričom dotyčný si túto aplikáciu stiahnuť nemusí. Táto aplikácia je bezplatná, má neobmedzenú kapacitu a je dostupná pre Android a i-OS.

 

Offline mapy

Táto aplikácia ponúka možnosť využiť navigáciu aj bez internetového pripojenia. Bude vás viesť krok za krokom, dokonca si budete môcť prečítať hodnotenia najbližších reštaurácií.

http://cdn4.mos.techradar.futurecdn.net//art/events/Google%20IO%202015/screens/google-maps-offline-650-80.jpg

google-maps-offline-650-80

Google Cardboard a Jump

Táto funkcia ponúka virtuálnu realitu. Všetko čo na to potrebujete je skladacia „škatuľa“ so špeciálnymi okuliarmi, ktorú jednoducho poskladáte v troch rýchlych krokoch a stiahnete si potrebnú aplikáciu. Tento rok Google priniesol novú verziu škatule, ktorá je lacná a vojdú sa do nej telefóny do 6 palcov.

cardboard

Prístroj Jump tvorí sústava 16 kamier, ktoré umožňujú zachytiť realitu 360 stupňov. Toto video potom môžete zdieľať na YouTube.  Vyzerá to takto:

 

Vladimír Labunet, Mindshare Slovakia

 

Zdroje:

http://www.telegraph.co.uk/technology/google/11638823/Google-IO-2015-the-key-8-announcements.html 

http://www.telegraph.co.uk/technology/google/11638823/Google-IO-2015-the-key-8-announcements.html 

http://www.pcmag.com/slideshow/story/334844/google-i-o-2015-everything-you-need-to-know

O autorovi

Vladimir Labunet

Študoval na slovenskej univerzite Komenského, odbor marketingový manažment. Digitálnemu marketingu sa začal venovať ešte počas štúdia. Neujde mu ani jedna technologická novinka. Svoje rána si nevie predstaviť bez kvalitného marketingového podcastu a chutnej kávy.