Odvčera máme mnohí nainštalovaný desiaty applovský iOS, tak je najvyšší čas podeliť sa s prvými dojmami. Tie potom skonfrontujeme so skúsenosťami človeka, ktorý má iOS 10 preklepnutý dôkladnejšie, lebo testoval beta verzie.

Už od začiatku je jasné, že toto bude najvýznamnejšia zmena od septembra 2013 – vtedy Apple predstavil kompletne redizajnovaný iOS 7 s novou funkcionalitou. Zmien a vylepšení je vraj viac ako sto, ja som, samozrejme, za večer a ráno naďabil len na tie najvýznamnejšie. A tie sú potešujúce.

Od začiatku je jasné, že iOS chodí svižnejšie (na iPhone6), čo je výborná správa, aj keď nič proti rýchlosti iOS 9.

Veľká zmena pri každodennom používaní bude umiestnenie widgetov. Už sa k ním nedostaneme len spustením hornej rolety (notifikačné centrum), ale aj cez ľavú roletu, teda nultý (vyhľadávací) screen. Tam bolo pôvodne v dolnej časti len voľné miesto. Stále funguje aj starý spôsob (cez notifikačné menu), ale už nie cez záložky, ale spustenú hornú roletu a potiahneme doprava. Stále to nie je widgetová flexibilita Androidu, ale zasa treba povedať, že prílišná rozšafnosť pri pridávaní widgetov na plochu v androidových smartfónoch znižuje výkon. Takto ho má výrobca pod kontrolou.

x-widget

Notifikačné centrum (horná roleta) je redizajnované

x-notifikacia

a aj samotné notifikácie sú úhľadnejšie. Toto je banner (to, čo sa skrýva)

x-messenger-notif

a toto je upozornenie na zamknutej ploche. Vidno, že môžeme hneď odpovedať. Tak isto k fotoaparátu sa dostaneme zo zamknutej plochy potiahnutím doprava.

x-mail-notif

Zmenila sa aj spodná roleta s nástrojmi. Potiahnutím doprava sa dostaneme k prehrávaniu hudby.

x-spodna

iOS 10 bude strážiť aj kvalitu nášho spánku. Všimnite si nový, čierny dizajn časti s hodinkami (budík, stopky minútky).

x-vecierka

Zatiaľ toľko. Slovo teraz dávam Bohušovi Krausovi, architektovi a rockovému DJovi, ktorého sme oslovili vďaka tomu, že je beta tester operačných systémov Applu a má už niekoľkomesačné skúsenosti s iOS 10.

Najdôležitejšie nové a vylepšené funkcie by som z môjho pohľadu bežného užívateľa viacerých zariadení Apple zhrnul nasledovne:

  1. Interoperabilita medzi systémami iOS a OSX, predovšetkým priebežné ukladanie „documents & desktop files“ na iCloud a permanentný a simultánny prístup a práca s týmito súbormi vo všetkých zariadeniach Apple.
  2. Využitie „copy & paste“ medzi iOS a OSX ako univerzálneho clipboardu aj bez funkcie AirDrop, len s pomocou iCloudu.
  3. Rýchla odpoveď priamo zo zamknutej obrazovky (sms, správy. e-maily).
  4. Spustenie lockscreenu zdvihnutím (pohybom) mobilu a odomknutie len s pomocou TouchID (bez zadávania hesla).
  5. Rýchle spustenie fotoaparátu bez odomknutia mobilu dotykovým posunutím obrazovky, rovnako ako zobrazenie widgetov (posunutie vpravo alebo vľavo).
  6. Rýchla voľba telefonického volania kontaktov priamo z uzamknutého lockscreenu.
  7. Prehľadnejšie usporiadanie widgetov a nová funkcia roletového menu s použitím 3D Touch u stále pribúdajúceho množstva aplikácii, pri ktorých sa zobrazuje zatlačením na ikonu na homescreene aj widget.
  8. Messages – nové možností obohatenia správ o animácie GIF, stickery, ručne písané a kreslené správy, utajené zobrazenie, veľké emoji ikony, celoobrazovkové efekty, rýchle selfies a mnoho ďalších funkcii.
  9. Fotografie zdôraznil by som funkcie vyhľadávania objektov, miesta a ľudí, rozoznávania tvárí a vytvárania pohyblivých sekvencii (albumov) z fotiek a videi nazvaných „memories“.
  10. Mail – okrem sofistikovanejšej práce s triedením a ukladaním mailov a ich príloh, ma potešila zabudovaná funkcia odhlásenia sa z prijímania reklamných a iných periodických mailových správ (unsubscribe).
  11. Pre mnohých je určite vítanou možnosť odinštalovať niektoré základné aplikácie tvoriace súčasť operačného systému (nahradenie ich funkcie inou aplikáciou nie je ale možné).
  12. Music – hudobná aplikácia výrazne zmenila svoj dizajn a je obohatená o nové alebo vylepšené funkcie pri náhodnom prehrávaní skladieb, vytváraní playlistov, zobrazovaní textov skladieb a pribudla aj možnosť optimalizovania veľkosti úložného priestoru.
  13. V prípade iOS 10 pre iPad je zaujímavá funkcia rozdelenia obrazovky pre zobrazenie dvoch aplikácii vedľa seba – „split screen“.
  14. Clock – nové zobrazenie (black mode) a nové funkcie budíka.
  15. Funkcie vyhľadávania (spotlight) sú rozšírené a vyhľadávať sa dá aj vo vnútri spustených aplikácii.

Toto sú z môjho pohľadu najzaujímavejšie vylepšenia a nové funkcie iOS 10 pri bežnom dennom používaní. Nový iOS 10 pracuje spoľahlivo s minimom chýb a podľa testov pracuje rýchlejšie ako predošlá verzia. Tých vylepšení a nových funkcii je vraj viac ako 100, obšírnejší prehľad je napríklad tu.

Bohuslav Kraus a Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

O autorovi