iOS 7, teda operačný systém pre iPhony a iPady, tu máme už vyše týždňa a to je čas na článok, ktorý síce nie je vyčerpávajúcim používateľským hodnotením, ale ani nejakými prvými dojmami. Je to pre Apple dôležitý produkt, už len kvôli tomu že je prvý, ktorý neovplyvňoval Steve Jobs.

screen-shot-2013-06-10-at-1-25-02-pm

Dizajn

Na dizajne nezostal kameň na kameni. 3D povrchy, lesky, napodobeniny zápisníkov a iných reálnych matérií sú preč. Je to dôsledne 2D, čisté a – farebné. Takže napriek minimalizmu podľa mnohých odišiel aj kus akejsi starosvetskej elegancie. Na neónové farbičky som bol pripravený, keďže som čítal recenzie beta verzií. Chvíľu je to estetický šok, ale mne sa to po tej chvíli začalo páčiť. Font je okrúhlejší, tenší a ostrejší. Tento layout  je čitateľnejší ako šestkový aj za ostrého denného svetla.  A ak sa vyberie tmavý podklad, tak ikony nijako extrémne nesvietia. Animácie sú z kategórie „bižutéria“, ale podľa mňa sú celkom fajn aj keď sa objavili články, že u niektorých ľudí vyvoláva kombinácia jasných farieb a pohybu nevoľnosť.

Vo fórach často šomrali, že iOS sa vybral cestou Androidu, ale to sa mi zdá prehnané. Tu je porovnanie troch mobilných OS, mne sa skôr zdá, že istým funkcionalizmom a širokým tenkým písmom sa iOS priblížil Windows Phone, zachovávajúc si zaoblené ikonky. Veď si porovnajme iOS 7, Android a Windows Phone:

ios7_homescreenandroidwin

A to nehovorím o takomto krásavcovi

android motorola

Tu je príklad minimalistickej aplikácie iOS: Aplikácia Poznámky sa prestala tváriť ako žltý linkovaný papierový zápisník, grafika je úplne čistá

IMG_3256

 

Takto to bolo v 6ke:

notes-ios-6

Inštalácia

Inštalácia prebieha bez problémov a trvá niekoľko minút. Rozdiel oproti minulej verzii je, že tentoraz si systém nekompromisne vypýta screen kód. Ten sa však dá potom vypnúť (všeobecné – uzamykanie heslom – vypýta si heslo – vypnúť heslo – zadíme heslo ešte poslednýkrát – hotovo).

 

Inovácie

Ok, dizajn sme predýchali (alebo nie), tak poďme teraz na vylepšenia, o ktorých asi nikto nezapochybuje. Sú to dve lišty, vrchná a spodná. Obe sú prístupné aj na zamknutej obrazovke, čo sa dá v nastaveniach vypnúť.

dnes

Vrchná výsuvná lišta (Oznamovacie centrum) dostala konečne zmysel a nie je len znôškou informácií nahádzaných do stĺpca. Až v tomto systéme som ju začal používať a robí mi radosť. Má tri záložky. Prvá s názvom Dnes je diár. Navrchu je deň, pod ním počasie v textovej podobe, po kliknutí naň sa dostanete na aplikáciu Počasie, ktorá tiež dostala nový dizajn (pozri ďalej), potom sa nám pripomína najbližšia položka kalendára, pod ním sú úlohy a na konci krátky apendix, čo nás čaká zajtra. Záložka Všetky sú oznamy aplikácií, ako sme ich poznali zo šestky. Pre nás neporiadnikov je fantastická posledná záložka Zmeškané, ktorá zobrazuje nevybavené e-maily a správy za posledných 24 hodín.

IMG_3258

Spodná lišta (Ovládacie centrum) je úplná novinka a je náhradou androidovských widgetov, teda miniaplikácií. Za okamih máme k dispozícii nastavenia a vypínače, ktoré sme predtým museli loviť v menu.

Hore je letecký režim, WiFi, Bluetooth, režim Nerušiť a vypínač otáčania displeja. Pod ním je ovládanie hudobného prehrávača a spodné tlačidlá ovládajú svietidlo, hodinky (teda budík, časovač a stopky), kalkulačku a fotoaparát. Majitelia iPhonov 5 majú prístup aj k funkcii Airdrop na zdieľanie súborov medzi iZariadeniami.

Potešila by možnosť kustomizácie, čo v ňom chceme a čo nie, ale pri iOS sme si už zvykli na systém „takto to bude“. Pri Apple sme si však zvykli aj na pekný dizajn a tu to nejako nefunguje, spodnú lištu akoby robilo iné oddelenie, ktoré nevidelo zvyšok systému – je škaredá a sivá.

IMG_3261

Výborný je prístup k vyhľadávaniu z ktorejkoľvek obrazovky, stačí krátko potiahnuť prstom zhora dole. Toto je veľmi praktické aj keď ideme niekomu volať, lebo telefóne čísla ponúkne vyhľadávač ako prvé. Dobrý dôvod vzdať sa klišéovitých postupov vyhľadávania kontaktu cez telefón alebo kontakty. Toto je rýchlejšie. (Vidno ikonku aplikácie Light ktorú som zabudol odinštalovať, lebo tým že je svietidlo v spodnej lište, nebudem ju potrebovať.)

Ďalšie inovácie sa skrývajú v samotných aplikáciách.

 

Práca s aplikáciami

 

iOS 7 umnožňuje multitasking, to znamená, že aplikácie môžu aktualizovať (osviežovať) dáta aj na pozádí. Zvážte, čo zapnete, lebo to má vplyv na výdrž batérie.

IMG_3259

Veľmi pekne je prepracované vypínanie aplikácií. Po dvojitom stračení tlačidla sa okrem známeho radu ikon objavia aj screenshoty posledne otvorených aplikácií. Screenshot stačí potiahnuť hore a aplikácie je vypnutá, nemusíme triafať mínusku na ikone. Tak isto sa dá prepínať medzi aplikáciami, stačí ťuknúť na zmenšeninu displeja.

IMG_3260

Zložka (folder) doteraz pojala maximálne 12 aplikácii. Tento počet už je neobmedzený. Škoda, že sa nedá nastaviť farba zložky, to je naozaj nedotiahnuté.

 

Aplikácie  

 

Ako som už hovoril, aplikácie sú kompletne vizuálne prepracované a v niektorých prípadoch je aj „vytúnovaná“ funkcionalita.

Telefón: Viac možností čo robiť, keď vám niekto volá. FaceTime, ktorá umožňuje hovoriť s iným maiteľom iPhonu alebo iPadu cez web zadarmo, je už aj na hlasové hovory, nielen cez videohovory.

App Store: Pribudla veľmi dôležitá funkcia, zobrazenie aplikácií, ktoré nie sú nainštalované v telefóne v zložne „Purchased“.

Aplikácie sú tiež ergonomickejšie, ovládacie prvky sa presunuli na spodný okraj (napráklad v Safari).

Žiaľ, kalendár získal len nový dizajn, v mesačnom zobrazení vidno udalosti len ako bodky. Takže asi ostanem pri mojej obľúbenej aplikácii Calendars+.

 

Vzápätí po uverejnení iOS 7 reagovali aj výrobcovia aplikácií a prispôsobili sa novému dizajnu. Veľmi to vidno na aplikácii Facebook, ale opäť sa nedá preklápať na šírku. Podľa mňa to už robia naschvál.

 

takže zatiaľ možno toľko. Systém sa javí ako spoľahlivý, rýchlosť na iPhone 4S je oproti šestke nezmenená, na 5kách vraj ide rýchlejšie. K systému sa určite ešte vrátime, svoje skúsenosti, doplnenia a otázky sa nehanbite písať do diskusie pod článkom.

 

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor časopisu .týždeň a zároveň hudobník. Je autorom šiestich kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.