Facebook umožňuje urobiť si zoznamy, v ktorých sa vám zobrazujú iba príspevky vybraných priateľov a/alebo stránok. Je to veľmi praktické, lebo ak sa zaujímate, povedzme, o technológie, vytvoríte si zoznam stránok „tech news“ a máte novinky ako na dlani.

Vytvárame ich v trochu zavádzajúcej sekcii Zoznamy priateľov – te však umožňujú nielen robiť si newsfeedy vybraných priateľov, teda ľudí, ale aj stránok médií, osobností, fan stránky, či komunitné stránky. Čo len chcete. V čase zavádzania neprehľadného prieskumníka, ktorý viac tají ako skúma, je to veľmi osožná vec.

Pozrime sa, ako sa to robí. Idem zakladať stránku Médiá. Sem kliknem.

 

Vytvorím nový zoznam.

 

Nazvem ho Médiá.

Zoznam je vytvorený. Teraz pozor, toto je dôležité: Ako prvého musíte dať priateľa, teda nejakého človeka, lebo v tejto fáze sa zoznam na stránky médií nechytá. Môže to byť fakt ktokoľvek, neskôr ho môžeme vymazať. Zoznam uložíme a otvoríme. Teraz už môžeme pridávať aj stránky. Musíme ich mať, samozrejme, lajknuté.

Hotovo. Keď zo zoznamu vyjdeme a zasa doň vojdeme alebo zoznam refreshneme, uvidíme už zobrazené správy.

A predsa len ešte jedna poznámka, v mobilnej aplikácii sú zoznamy neprístupné. Skopírujte a uložte si teda adresy jednotlivých skupín. Ak potrebujete na mobile vidieť desktopovú verziu Facebooku, nech sa páči adresa: https://www.facebook.com/home.php?m2w

 Za cenný tip ďakujem priateľovi Mariánovi B., bez ktorého by som nezistil, že „priateľ“ nemusí byť len osobná stránka človeka.

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor časopisu .týždeň a zároveň hudobník. Je autorom šiestich kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.