Ako ste na tom so sťahovaním aplikácií? V čase, keď väčšia časť produktívnej populácie pobehuje po uliciach so smartfónmi, je to asi legitímna otázka. Odpoveď na to, aké percento aplikácií sa sťahuje zo všetkých dostupných, je trochu prekvapujúca.

Na tomto blogu často citovaná spoločnosť comScore vydala svoj pravidelný report o mobilných aplikáciách, a výsledky sú prekvapivé. Aj napriek tomu, že taký App Store od Apple obsahuje viac ako 1,2 miliardy (!) aplikácií, používatelia chytrých telefónov a tabletov nie sú z tejto ponuky až tak unesení. Podľa zistení spomínanej správy až 65 % amerických majiteľov chytrých telefónov si nestiahne za mesiac ani jednu novú aplikáciu. A to aj napriek tomu, že aplikácie, ktoré už majú nainštalované používajú intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým. Podľa spomínanej správy comScore, čas strávený používaním mobilných aplikácií vzrástol v USA o 52 %, zatiaľ čo celkový čas strávený s digitálnymi médiami (vrátane desktopu) poskočil o 24 %.

image001

Odpovedí na toto zistenie môže byť hneď niekoľko. Užívatelia sú spokojní s tým, čo ich zariadenie už obsahuje a nemajú dôvod hľadať alternatívne riešenia. Ukazuje sa, že aplikácie od veľkých developerov, ako Facebook, Google, Pandora, bezpečne vedú rebríček top 25 najpoužívanejších aplikácií v USA. Kompletný rebríček nádjete dolu.

image003

Posledným dôvodom, ktorý môže viesť k tak žalostnému podielu nadšených sťahovačov nových aplikácií je kondícia samotného Apple App Store. Podľa reakcií vývojárov je čím ďalej tým ťažšie spojiť správneho užívateľa so správnou aplikáciou, čo samozrejme komplikuje, respektíve znemožňuje, rast sťahovania nových aplikácií. Samotné vyhľadávanie v katalógu takého množstva aplikácií je rozhodne obtiažnym zadaním pre správcov systému a zdá sa, že nepomáhajú ani akvizície, ktoré Apple v posledných rokoch s cieľom zlepšiť situáciu urobil (napr. Analytická firma Topsy, ktorá pomáhala Twitteru s indexáciou miliónov tweetov). Chýbajúca personalizácia Storu je tiež jednou fičúr, ktorá by mohla žalostnému stavu uľaviť. Ako to vo svojom blogu úžasne trefne popísal Benedict Evans z Andreessen Horowitz – browsovať app store s miliardou aplikácií, je ako browsovať dnešný internet prostredníctvom starej verzie Yahoo katalógu z deväťdesiatych rokov. Alebo, ak chcete aktuálnejší prímer – skúste si len tak prebrowsovať napríklad Amazon. Veľa šťastia!

Ak by vás zaujímal kompletný white paper z comScore na tému mobilných aplikácií, link na jeho stiahnutie nájdete dolu v uvádzaných zdrojoch.

Richard Kopunik, Mindshare Slovakia

 

Zdroje:

www.businessinsider.com

ben-evans.com

www.businessinsider.com

www.comscore.com

Foto sprudge.com

O autorovi

Richard Kopunik

Vyštudoval obchod a marketing. Vo sfére mediálnych agentúr pracuje už takmer 20 rokov. Zaujímajú ho nové trendy v oblasti marketingovej komunikácie a médií, technologické vychytávky, hudba, knihy, filmy a seriály. O nich, v akejkoľvek kombinácii, rád píše aj na našom blogu.