Už o mesiac sa začne konferencia TEDxBratislava. O tom aká bude, sme sa porozprávali s dvoma organizátorkami. Jana Knoppová je v tíme štvrtý rok, začínala ako dobrovoľník, potom mala dva roky na starosti prestávkové aktivity a teraz je projektový manažér, alebo, ako sama vraví, dospelý dozor. Karolína Chromíková je nováčik a má na starosti komunikáciu cez sociálne médiá.
IMG_3689

Jana Knoppopvá

 

Tohoročný TEDxBratislava má heslo „Posledný nech zažne“. Ako vznikol tento koncept?

Karolína: Mali sme vymyslených veľa tém, táto medzi nimi nebola, bol to jeden z návrhov z minulosti. Náhodou som naň narazila v starom súbore a oslovil ma. Rozhodli sme sa mu dať divokú kartu.

Jana: Je to metafora toho, že aj v ťažkých situáciách sa dá ponúknuť riešenie a aj ostatným sa potom “rozsvieti”. Netreba to vzdávať, ale zažať, a možno aj ostatní uvidia to, čo ešte nevideli.

13389099_10206563060501651_1436327050_o

Karolína Chromíková

 

Ako sa pozeráte na tento ročník zo subjektívneho uhlu pohľadu?

Karolína: Som veľmi šťastná a aj prekvapená, ako skoro sa nám to podarilo všetko dať dokopy a ako sa témy rečníkov dokonale zžívajú s konceptom. Človek si myslí, že sa stále len motá v kruhu a zrazu si uvedomí, že dohaduje posledných dvoch speakerov. Rečníkov si vyberá celý tím spolu. Mňa zaujal chlapík na obálke Nota Bene, sympatický ryšavý Nór s veľkou bradou a titulkom „Prežil som Breivika“. Povedala som si, že to by bol dokonalý speaker. Skontaktovali sme sa cez facebook. Volá sa Bjorn Ihler, založil organizáciu, ktorá pomáha extrémistom vrátiť sa do spoločnosti, a bude to jeho prvé vystúpenie na TEDx. Zaujímavé je, že keď som ho oslovila, ešte som netušila, ako dopadnú voľby. Takže to dostalo nový význam – nemôžeme extrémistov dehumanizovať.

 

Momentálne prebiehajú debaty, čo s extrémistami, či sa s nimi baviť, nebaviť, komunikovať, izolovať, vysmievať sa z nich, edukovať – takže si mi vlastne odpovedala na ďalšiu otázku.

Karolína: Jedna Bjornova veta dokonale vystihuje jeho myšlienky – že na konci dňa sme všetci iba ľudia.

 

Jana, ako ty vidíš TEDx cez svoju pohľad projektovej manažérky? Je to idylka, alebo sa aj hádate?

Jana: Pre mňa je to idylická práca, ale nie v tom gýčovom význame, že sme v úplnej zhode. Ľudia, ktorí sú v totálnej zhode, by nemohli dať dokopy takýto pestrý program. Riadime sa heslom, že každý názor musí byť vypočutý a tak jeden človek môže ovplyvniť celý zvyšok tímu. A tím navyše tú jeho myšlienku ešte posunie oveľa ďalej. Práve ľudia, ktorí nesúhlasia, môžu myšlienku vylepšiť, na rozdiel od tých, čo sa hneď nadchnú. Lebo tí vidia len pozitíva.

TEDx-portrety (2)

Tím TEDxBratislava

 

 

Aký je tímový mechanizmus výberu speakerov?

Ak má niekto nápad na speakera, skúsi ho osloviť, či má dotyčný záujem vystupovať. Ak potencionálny speaker súhlasí, sformuluje koncept a až potom sa rozhodujeme, či ho chceme.

Karolína: Snažíme sa pokryť čo najpestrejšie spektrum. Tento rok máme vedcov, umelcov, experimentátorov, astrobiologičku, epigenetika, akustičku, neurovedca, dizajnéra, spisovateľa.

 

Aké budú v tomto roku prestávkové aktivity?

Karolína: Minulý rok mal veľký úspech „opitý bicykel“, ktorý mal prevod, že koleso sa otáčalo presne opačne ako riadidlá. Tento rok budeme mať tiež bicykel, ale stacionárny, a bude pripojený na elektrický generátor, ktorý napríklad nabije lightpaintingovú fixu, čo bude doslovná metafora názvu konferencie. Budeme mať cChempPlay, teda zábavné chemické experimenty,  obrovskú antistresovú omaľovánku.

Jana: Radi by sme mali niečo na spôsob speed datingu, ale naše dievčatá nechcú vystrieľať všetko dopredu, tak sa dozviete všetko včas cez našu stránku a facebook.

Karolína: Veľmi významne sme sa rozhodli vyšperkovať after party, bude výborné stand-up comedy.

 

Kto je vlastne cieľová skupina TEDx?

Jana: Typický divák má 25-40 rokov, je vysokoškolsky vzdelaný, a určite je to človek, ktorý si chce rozšíriť obzory.  

 

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.