Netflix, Hulu, HBO Go alebo Amazon Video sú už aj v našich končinách dobre známe a prakticky, s menšími komplikáciami, dostupné streamingové služby. Podľa aktuálneho výskumu spoločnosti Fluent LLC realizovaného v máji 2017 v USA, podiel internetových užívateľov, ktorí majú a používajú spomenuté SVOD (subscribtion video-on-demand), predstavoval 67 %, zatiaľ čo tradičné káblové TV pripojenie má v domácnosti len 61 % z nich.

Nikoho iste neprekvapí, že v adopcii SVOD vedú millenials (77 % z nich), v porovnaní s (trochu) staršou časťou populácie vo veku 35 a viac rokov (65 %). Jednoznačným favoritom oboch demografických skupín je podľa zverejnených výsledkov Netflix, s podielom 48 % (61 % pri millenials), nasledujú – s pomerne veľkým odstupom – Amazon a Hulu (obe po 16 %), nedávno spustené riešenie od Google – YouTube Red sa umiestnilo na štvrtej priečke (11 %). Top 5 uzatvára aj u nás dobre známe a dostupné HBO Go s 10 %. Viac detailov v tabuľke z produkcie emarketer.com dolu.

Prieskum sa pýtal aj na hlavné dôvody, pre ktoré užívatelia tieto služby používajú. Na prvom mieste (34 % respondentov) je nízka cena v porovnaní s tradičnými káblovými balíkmi, ktoré podľa informácií zverejnených nedávno v článku na Bloomberg.com v priemere predstavujú 100 USD mesačne (!).

Flexibilita a dostupnosť prostredníctvom rôznych zariadení bola dôležitým faktorom pre 29 % millenials, zatiaľ čo len pre 21 % oslovených nonmillenials (35+ rokov). Zaujímavé je, že prístup k originálnemu obsahu bol argumentom len pre 18 % všetkých respondentov.

Ak sa chceme pozrieť na situáciu na slovenskom trhu, zaujímavé výsledky ukazuje nedávno realizovaná štúdia spoločnosti KANTAR TNS, Connected Life.

Podľa nej SVOD na Slovensku týždenne používa 14 % oslovených respondentov, čo je stále výrazne menej, ako regionálny výsledok (25 %), respektíve globálny podiel 27 %. Toto pomerne nízke číslo výrazne narastie, ak sa pozrieme na týždenný zásah SVOD medzi respondentmi, ktorí uprednostňujú online video pred tradičnou TV. Takmer štvrtina (23 %) týchto tzv. light TV viewers používa Netflix alebo podobné streamovacie služby ako primárny zdroj video obsahu. Ak by vás zaujímalo, ako vyzerá týždenný zásah ostatných foriem video obsahu pri uvedenej špecifickej cieľovej skupine v porovnaní s celou populáciou Slovenska, môžete sa pozrieť na detaily dolu, v grafe ktorý čerpá z už spomenutej štúdie Connected Life.

Zdroj: KANTAR TNS, Connected Life 2016

Vzhľadom k praktickým prekážkam, ktoré na lokálnom trhu existujú, či už je to základná dostupnosť služieb (zatiaľ len Netflix a HBO Go viazané na štandardný HBO TV balík), cena, ktorá sa, na rozdiel od USA, približuje cenám štandardných TV balíkov od káblových alebo satelitných operátorov, a samozrejme jazyková bariéra, je uvedený podiel SVOD služieb primeraný. Vzhľadom k pokračujúcej adopcii rôznych foriem online video obsahu a postupnej lokalizácii obsahu (Netflix a ich ambícia zapojiť freelance prekladateľov titulkov), sa však podľa všetkého pri najbližšej realizovanej lokálnej môžeme tešiť na oveľa vyššie čísla.

 

Richard Kopunik, Mindshare Slovakia

Zdroje: www.emarketer.com, www.bloomberg.com, connectedlife.tnsglobal.com

Titulná fotografia wallpaper-gallery.net

O autorovi

Richard Kopunik

Vyštudoval obchod a marketing. Vo sfére mediálnych agentúr pracuje už takmer 20 rokov. Zaujímajú ho nové trendy v oblasti marketingovej komunikácie a médií, technologické vychytávky, hudba, knihy, filmy a seriály. O nich, v akejkoľvek kombinácii, rád píše aj na našom blogu.