Rozhodol som sa doplniť môj apple ekosystém o smart reproduktor HomePod Mini (ďalej homepod), ktorý sa dá kúpiť za celkom neapplovskú cenu okolo sto eur.

Homepod je len pre Apple veci

Nemal som so smart reproduktormi žiadnu skúsenosť. Myslel som si, že homepod je vlastne normálny bluetooth reproduktor, akurát s apple kompatibilitou a dizajnom. Nie je. Využíva Apple Airplay, čo je spôsob prenosu obrazu a zvuku cez sieť Wi-Fi. Čiže bez wifiny si neškrtnete. Za to sa vám odmení kvalitnejším zvukom ako Bluetooth. A technológiou je dané, že homepody sú kompatibilné len s produktmi Apple.

Ak si chcete prečítať niečo o tom, aké sú rozdiely medzi bluetooth a airplay pripojením, tu je článok.

Inštalácia a prvé dojmy

Je to fakt malé, nenápadné a vyzerá to ako hračka pre psa. Pekné, nevtieravé. Homepod sa predáva vo viacerých farbách. U produktov Apple je zvykom, že inštalácia a nastavenia prebehnú bez problémov. Po zadaní Apple ID sa reproduktorček prihlási na Wi-Fi a o chvíľu je online. Homepod nemá batériu a ak má pracovať, musí byť stále pripojený pribaleným káblom na pribalený adaptér.

Pri inštalácii si musíte zvoliť v aplikácii Domácnosť virtuálnu miestnosť, kde bude reproduktor pracovať, pričom miestností samozrejme môžete mať viac. Ja som si vytvoril miestnosť „Pracovňa“.

Pri inštalácii si pokecáte aj so Siri, resp. naučíte ju spoznávať váš hlas. Reproduktor sa totiž bude s vami rozprávať, ak chcete. A budete môcť cez neho aj telefonovať vo výbornej kvalite.

Po zadaní Apple ID sa vám ovládanie HomePodu automaticky usadí vo všetkých zariadeniach. (ja mám dva homepody do sterea a Apple TV, preto sú tam tri zariadenia).

Táto integrácia naprieč celým ekosystémom je skvelá vec, pretože bežné bluetooth zariadenia majú nanajvýš svoje vlastné ovládače, aj to nie vždy.

Ak máte Apple TV, tá sa vás spýta, či chcete Home pod(y) používať ako štandardné reproduktory. Pre mňa ako niekdajšieho používateľa android multimedia boxu to bola veľká úľava, nemyslieť na to, že ešte musím zapnúť repráky.

Kompatibilita

Jasné, že najlepšie si rozumie s Apple Music (“Hey Siri play some Bruno Mars music”), a s Apple podcastmi, ale do homepodov môžete pustiť čokoľvek, čo prehrá iPhone a čo v ňom máte nainštalované. Len to treba presmerovať. Pozor, ak máte aj Apple TV, z YouTube sa do nej presmeruje aj obraz. Zatiaľ som neprišiel na to, ako si video pozrieť narýchlo z mobilu/ipadu a z homepodov počúvať len zvuk.

Spotify:

YouTube:

Zvuk

Ak si k jednému homepodu prikúpite druhý, opýta sa vás, či ich chcete zapojiť do sterea. Ja to odporúčam a hrá to až neuveriteľne na to, že ide o také malé hračky.

Jasné, že audiofilské zostavy za veľa tisíc eur to nenahradí a basy vám hlavu neodtrhnú, ale zvuk je sympaticky analytický, priestorovo čitateľný a do menšej miestnosti (ja mám 4 x 4) plne dostačujúci. Pravda, nejaký bass head nie som a preferujem posluch, kde je všetkému rozumieť. Ale keď bol zostavu otestovať kamarát architekt, až ho šokovalo, čo sa z zeproduktorov ozvalo. Homepody majú 360-stupňový zvuk, čiže nemajú „prednú stranu“.

Flexibilita

Homepody sú stále online, ak ich teda nevytiahnete zo zásuvky. Počúvate hudbu, idete so psom, vrátite sa, hudba pokračuje (bluetooth reprák v kuchyni ma upozorňuje, že som sa vzdialil a je to dosť otravné). Ako počúvame hudbu na iPhone (slúchadlách), po priblížení k homepodom ju môžme „preniesť“ do nich a opačne.

Manuálne ovládanie

Predstavte si, že homepody sa dajú ovládať aj rukou. Horná plôška je interaktívna a ešte aj pekne svetielkuje (hlavne keď sa bavíte so Siri).

Ďalšie využitie

Jasné, že Siri zariadi budík, časovač, zahrá hudbu podľa vašej žiadosti a robí všetko, čo robí Siri kdekoľvek. Napríklad vám prepočíta české koruny na eurá. Príjemné je telefonovanie cez homepody, je to skvelá handsfree sada. Funguje to aj ako domáci komunikátor. Tu sú ďalšie tipy a triky.

A teraz to najlepšie: Siri v homepodoch vám pomôže nájsť aj iPhone ( príkazy „Hey Siri, I can’t find my iPhone.“ Alebo „Hey Siri, where’s my iPhone?“.

A ešte jedno dobré: Spolu s homepodom dostanete 6-mesačné predplatné Apple music. Ja rozmýšľam, že si ho nechám aj keď používam rodinné spotify. Chýbalo by mi „hey Siri, play XXXXX music“.

A vlastne ešte odpoveď na otázku z titulku, či sa oplatí homepod mini. Áno, ale dva sú lepšie. A myslím, že si jeden ešte dokúpim do kuchyne, lebo ma ten bluetooth reprák otravuje.

Autor je redaktor týždenníka Týždeň a spolupracovník Mindshare Slovakia

foto https://unsplash.com

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.