Som slúchadlový fetišista a nikdy mi nestačili jedny. A teraz nerátam tie troje profesionálne monitorovacie, čo mám v štúdiu. Mám na mysli slúchadlá na také domáce, poľné aj mestské počúvanie. Hudbu, alebo (častejšie) audioknihy, či podcasty. Mohol som si otvoriť sekáč so slúchadlami, ale aj tak som nebol spokojný.

Moje požiadavky na bluetoothové „štuple“ – a to som ich vyskúšal dosť – sa dajú zhrnúť v nižšie uvedených bodoch. Kvalitu prehrávania považujem za samozrejmú, ale tú už špunty vyšších (a vlastne aj stredných) cenových kategórií majú. Tieto požiadavky by mali spĺňať všetky kvalitné slúchadlá:

  • komfort nosenia – nepotrebujem niečo, čo si musím skrutkovať do uší 5 minút a potom sa to aj tak vyšmykne, ale niečo čo si skrátka vložím do ucha a drží to pri konštantnej kvalite zvuku
  • žiadne dotykové ovládanie (mal som jedny športové a vždy som urobil niečo, čo som nechcel keď som chcel pridať hlasitosť – u audioknihy je skočenie na ďalší track -kapitolu obzvlášť frustrujúce)
  • kvalita telefonovania aj v horších podmienkach
  • hlasová asistencia: Idem na bicykli alebo behám a hlasový asistent/ka mi povie, že kto volá aj keď nevidím na displej a hlasom môžem rozhovor prijať alebo odmietnuť
  • aktívna redukcia hluku
  • jednoduché vypnutie aktívnej redukcie hluku, prípadne transparentné počúvanie (viac zvukov zvonka, dôležité napr. pri zmienenom bicyklovaní)
  • automatické vypínanie prehrávania pri vytiahnutí slúchadla

A tento dôležitý bod platí špeciálne pre Apple:

  • rýchla kompatibilita s mojim ekosystémom, v mojom prípade stolový počítač Apple, macbook a iPad, neskôr som ekosystém doplnil o Homepod mini a Apple TV. Moderný bluetooth sa vie pripojiť na dve zariadenia súčasne. Ako to urobiť keď chcem prepínať medzi viacerými?

Z tohto všetkého už mohlo vypadnúť len jedno riešenie: tie AirPodsy, ktoré sa mi dizajnovo nepáčili ani trochu, ale tak dobre, na uši si nevidím. Vyberal som medzi normálnymi airpodsami 3. generácie a airpodsami pro. Zvolil som tie druhé, lebo majú aktívne potláčanie šumu a transparentný režim (kompletné porovnanie všetkých modelov nájdete tu).

.aká je realita?

Výrobky Apple vyzerajú v skutočnosti ešte lepšie ako na fotke a toto nie je výnimka: materiál pripomína skôr porcelán ako plast. Po vložení do ucha držia aj bez sekundového lepidla a nechce sa im von, čo je prekvapivé, lebo ušnice z odolného silikónu nespočívajú v uchu veľmi hlboko. Štandardné stredné mi vyhovovali (v balení sú ešte menšie a väčšie). Medzitým sa iPhone spýta, či sa chceme so slúchadlami kamarátiť a od tohto momentu už sú vďaka zdieľaniu cez iCloud súčasťou VŠETKÝCH Apple zariadení, ktoré máme – súčasných aj budúcich. A pripoja sa k tomu, s ktorým práve pracujeme.

Redukcia hluku funguje fantasticky. Viem si predstaviť aj použitie bez hudby, napríklad čítam si knižku, susedia sa začnú hádať a ja ich úplne zruším bez toho, aby som im vyzváňal na zvonček. Rovnako dobre funguje transparentný režim – na frekventovanej križovatke som ho musel vypnúť, lebo som skoro ohluchol. Dočítal som sa, že tento model disponuje aj funkciou „zosilnenie konverzácie“, čiže zosilnenie frekvencie hlasu, je to vlastne podobná funkcia ako načúvací prístroj.

Podľa mňa je úplná sprostosť priestorový zvuk (degraduje hlas aj hudbu) a celkom zábavný je priestorový zvuk so sledovaním pohybov hlavy, čiže ak pozeráte napr. film z Apple TV, máte to ako v kine. Ja to mám vypnuté.

.airPods v ekosystéme 

Podľa očakávania sa AirPodsy ochotne pária so všetkým jablčným, buď automaticky, alebo cez oznam, že nablízku sú AirPods a či ich chceme pripojiť. Slúchadlá a ich nastavenia sa prezentujú priamo v samotnom ovládacom centre – to je to, čo vysuniete šuchnutím zhora vpravo  (pripomínam, že pri „cudzích“ slúchadlách to nájdete nanajvýš v aplikácii – ak vôbec nejaká existuje. Sú skrátka integrované do systému a to je to, čo chceme.

.ovládanie na slúchadlách

V Apple mysleli aj na ľavákov (alebo ľudí, čo niečo nesú v jednej ruke) a mikrospínač je na oboch – s identickými funkciami. (jedno stlačenie klasicky prijatie hovoru alebo zapnutie/vypnutie toho, čo počúvame, dve stlačenia dopredu, tri dozadu, podržanie prepne medzi aktívnou redukciou šumu a transparentným režimom). Žiadna hlasitosť, hurá (miniplocha slúchadiel by to ani neumožňovala).

.nabíjanie a výdrž

Pri práci odkladám slúchadlá na nabíjaciu podložku, takže som na dno výdrže ešte nenačrel, výrobca hovorí o 4,5 hodinách so zapnutým aktívnym potláčaním šumu a dobíjanie v puzdre umožňuje viac ako 24 hodín počúvania.

.ešte pár poznámok

So slúchadlami sa môžete potiť, môžu zmoknúť. AirPods Pro boli testované v kontrolovaných laboratórnych podmienkach a dosiahli hodnotenie IPX4 (voda strieka na zariadenie zo všetkých uhlov, pri tlaku 50 – 150 kN/m2, v množstve 10 litrov za minútu počas najmenej 5 minút).

Za konektivitu, spoľahlivosť, výdrž akumulátoru, veľmi nízku latenciu (oneskorenie signálu) a vlastne všetky benefity je zodpovedný čip Apple H1. Tu sa o ňom dozviete viac.

.záver

Áno, sú drahé. Stoja do 250 eur. Drahšie sú už len audiofilské štuple (Bose, Bower & Wilkins, Bang & Olufsen), ale tie nie sú (a nemôžu byť) v Apple ekosystéme také užitočné. A že lepšie hrajú? To sa o čom bavíme. Budeme si dávať slepé testy na prechádzkach so psom?  Ak ste audiofil, asi máte slúchadlá s káblom a hi-res prehrávač (aj ja mám, a to nie som už dlho audiofil). Ale to je úplne iný svet.

V podobnej cenovej kategórii sa pohybujú vlajkové lode od Sony, Technics a Jabry, ktoré sú určite fantastické produkty a ak máte android, na 100 percent hodné odporúčania. Tak žiadne hádky, tu sme v košiari Apple oviec!

AirPody ponúkajú ešte jeden bonus, ak náhodou vytratíte jedno slúchadlo, nemusíte plakať veľmi (len trochu). Slúchadlá sa dajú kúpiť aj samostatne. Za stovku, ale vždy lepšie ako kúpiť si celé nové. Kebo myslím, že keď si na AirPody Pro zvyknete, už sa odvyká ťažko.

Inak, AirPody sa mi čiastočne refundovali, lebo tie, čo sa dali predať, som poslal ďalej. Ten slúchadlový sekáč si teda už neotvorím.

Autor je náš spolupracovník a redaktor časopisu .týždeň

Ilustračné foto Unsplash

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor .týždňa a zároveň hudobník. Je autorom štyroch kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.