Amazon, gigant e-commerce a významný hráč v digitálnej reklame, rozšíril svoju reklamnú sieť o video na platforme Amazon Prime Video od januára 2024. Tento krok môže výrazne zvýšiť podiel spoločnosti Amazon na trhu digitálnej reklamy a výrazného príjmu. Zavedenie reklám na Prime Video mení tiež dynamiku v možnostiach Slovenska publika streamovacích služieb reklamou, čo je pozitívna správa pre inzerentov.

Ako to bude s reklamou na AmazonPrime Video vyzerať

Amazon, gigant v oblasti e-commerce a už nejaký čas aj dôležitý hráč na poli digitálnej reklamy, od januára 2024 spustil video reklamu na svojej platforme Amazon Prime Video. Nasleduje tak kroky ostatných SVOD platforiem, ako Netflix alebo Disney, ktoré predstavili alternatívnu ponuku predplatného podporovaného reklamou už v roku 2022, respektíve v priebehu roka 2023.

Amazon začal zobrazovať reklamy v obsahu Prime Video od 29. januára 2024 zatiaľ na vybraných hlavných trhoch – USA, Spojenom kráľovstve, Nemecku a Kanade. V priebehu roka sa počíta s rozšírením do ďalších krajín, ako je Francúzsko, Taliansko, Španielsko alebo Austrália. Používatelia, ktorí nechcú pri sledovaní obsahu vidieť reklamy, majú možnosť zaplatiť si príplatok (2,99 USD/mesiac v USA). Amazon svojim predplatiteľom, ktorí reklamy akceptujú, sľúbuje menej reklám ako v lineárnej televízii alebo u iných poskytovateľov streamovacích služieb. Možno aj preto, podľa prieskumu zverejneného spoločnosťou CivicScience, len 10 % (maximálne 15 % podľa odhadu analytikov z MoffettNathanson) aktuálnych používateľov Amazon Prime Video plánuje zaplatiť extra poplatok za sledovanie svojich obľúbených programov bez reklám. Tzv. opt-out model, ktorý zvolil Amazon je presným opakom riešenia, ktorý využíva Netflix alebo Disney+ (dobrovoľný opt-in so zníženou cenou predplatného). Výsledkom je výrazný rozdiel v počte užívateľov, ktorí akceptujú reklamu, Pre porovnanie,  podľa nedávno zverejnených informácií, predplatné podporované reklamou využíva len necelých 9 % užívateľov Netflixu (približne 23 miliónov predplatiteľov). V prípade Disney+ je to odhadom 5 % užívateľov z celkových 111.3 milióna.

Očakávané príjmy z reklám na Amazon Prime Video

Podľa Morgan Stanley by reklamy na Prime Video mohli priniesť celosvetové príjmy vo výške 3,3 miliardy USD v roku 2024, 5,2 miliardy USD v roku 2025 a 7,1 miliardy USD v roku 2026. Analytická spoločnosť MoffettNathanson predpovedá o niečo konzervatívnejšie čísla, no aj tak predpokladá, že krok spoločnosti Amazon otriasol trhom, keďže očakáva príjmy z reklám na Prime Video vo výške 1,3 miliardy USD v roku 2024 a 2,3 miliardy USD v nasledujúcom roku.

Pre porovnanie, eMarketer odhaduje, že Netflix pritiahne v roku 2024 reklamné investície na úrovni približne 1 miliardy USD. Podobne Disney+, približne 900 miliónov USD, obe čísla zdroj uvádza za trh USA.

Vplyv na pozíciu spoločnosti Amazon na trhu digitálnej reklamy

Očakáva sa, že zavedenie reklám na Prime Video významne zvýši podiel spoločnosti Amazon na trhu digitálnej reklamy. Podľa spoločnosti MoffettNathanson je Amazon pripravený zásadne ohroziť podiel káblovým sieťam a ostatným poskytovateľom VOD s reklamami, čo z neho robí ešte významnejšieho hráča v odvetví.

Podľa odhadov spoločnosti Insider Intelligence (eMarketer) Amazon dokázal v roku 2023 pritiahnuť viac ako 75 % z celkových investícií zadávateľov v oblasti tzv. retail médií v USA. Je to 10 x viac (!) ako jeho najbližší konkurent a líder maloobchodného segmentu s dvojnásobným obratom na lokálnom trhu v USA – Walmart. Aj keď Amazon prehráva v parametri celkového obratu, pokiaľ ide o e-commerce, tam je samozrejme jasným víťazom, s takmer 400 miliardami obratu vs. necelých 70 milárd Walmartu (eMarketer, 2022). A aj vďaka výraznému rastu v oblasti retail médií prekonal v minulom roku rast celkových reklamných príjmov Amazonu, kumulovaný rast Google a META.

Tu je graf z dieľne eMarketer, ktorý ukazuje dominanciu Amazonu v segmente retail médií.

Pozitívne správy pre zadávateľov reklamy

Dobrou správou pre inzerentov je, že predstava „nezasiahnuteľného“ publika streamovacích služieb pomaly mizne. Ako zatiaľ ukazuje príklad Amazon Prime Video, prechod z SVOD na AVOD model môže byť tým správnym spôsobom ako aktivovať cieľové publikum, ktoré bolo nedosiahnuteľné reklamou na veľkej obrazovke. Netflix aj Disney+ sa síce vybrali komplikovanejšou opt-in cestou, no podľa dát, ktoré zverejnili dynamicky rastie podiel nových užívateľov, ktorí volia práve niektorý z predplatených balíkov podporovaných reklamou. Zastihnuteľné publikum prostredníctvom AVOD platforiem teda postupne rastie. Výzvou pre dnešnú fragmentovanú oblasť CTV tak skôr v budúcnosti bude identifikovať, na ktorej platforme jednotlivé cieľové segmenty ich publika hľadajú zábavu.

Zdroje:

https://www.reuters.com/technology/netflix-squeak-past-disney-us-advertising-revenue-2024-report-2023-12-12/

https://variety.com/2024/tv/news/amazon-prime-video-advertising-revenue-forecast-1235888805/

https://variety.com/vip/survey-most-consumers-wont-pay-for-amazon-prime-video-ad-free-1235880394/

https://www.marketingbrew.com/stories/2024/01/26/netflix-s-ad-tier-counts-23-million-monthly-active-users-company-says

Ilustračné foto Unsplash

O autorovi

Richard Kopunik

Vyštudoval obchod a marketing. Vo sfére mediálnych agentúr pracuje už takmer 20 rokov. Zaujímajú ho nové trendy v oblasti marketingovej komunikácie a médií, technologické vychytávky, hudba, knihy, filmy a seriály. O nich, v akejkoľvek kombinácii, rád píše aj na našom blogu.