Možno ste sa už s príbehom Ronnyho Edryho stretli a tento blog nebude pre vás novinkou. V každom prípade si zaslúži mimoriadnu pozornosť a to nie len pre to, že v ňom zohráva kľúčovú úlohu najväčšia sociálna sieť. Všetko to začalo 14. marca 2012, keď Ronny zdieľal na svojom Facebook profile fotografiu seba a jeho dcéry s textom “Iránci, nebudeme nikdy bombardovať vašu krajinu. Milujeme vás.”

image001

Na to aby našinec lepšie pochopil geopolitickú a spoločenskú situáciu v regióne, nemusí stráviť veľa času na Google.  Obyvatelia Izraela sú už  desať rokov pripravovaní na vojnu s Iránom a majú strach. Spoločenská norma „správneho Izraelca“ zakazuje akékoľvek sympatie voči obyvateľom Iránu. Medzi susediacimi štátmi prakticky neexistuje komunikácia a neprebieha ani obchodný či turistický styk. O to odvážnejší je počin počítačového grafika Ronnyho, ktorého prejav lásky zaujal celý svet.

Pozrite si video z konferencie TEDx, kde sám autor fotografie prerozpráva svoj príbeh.

Fotografia v sociálnej sieti rozpútala nové hnutie. Fascinujúce je akým spôsobom dokázala vytvoriť dialóg tam, kde dlhé roky žiadny neexistoval. Pod fotografiou sa začali objavovať komentáre  Izraelcov aj Iráncov. Vznikla fanpage http://www.facebook.com/israellovesiran, ktorá má v súčasnosti viac ako 100-tisíc lajkov a zásah viac ako 2 milióny užívateľov za týždeň! Mladí ľudia z oboch krajín masovo posielali Ronnymu fotografie a žiadali aby im spravil podobný „leták“. Vďaka Ronnyho obrázku vznikajú nové priateľstvá tam kde to nikto neočakával, a nielen tie virtuálne na Facebooku.

Téma zaujala aj svetové médiá – agentúry Aljazeera a BBC. Keď ste v čase najväčšieho mediálneho šumu zadali do Google slovo “Irán” alebo “Izrael” tak medzi prvými obrázkami sa objavili fotografie spriatelených Iráncov a Izraelcov. Európanom a a pravdepodobne aj zbytku sveta to určite veľmi nesedí s medializovaným obrazom divokého blízkeho východu. Čo si myslíte vy?

image003

Láska asi sotva zmieri historických nepriateľov. Ronnyho príbeh je však z mediálneho pohľadu dokonalou kampaňou. Spája silnú ideu s jednoduchou a každému užívateľovi Facebooku prirodzenou aktivitou akou je zdieľanie fotografií. V neposlednom rade je dôkazom že aj jednotlivec má šancu meniť veci k lepšiemu.

Juraj Mýtny. Mindshare Slovakia

zdroje: www.inspirativni.tvwww.israelovesiran.comwww.facebook.com/israellovesiran

O autorovi