Spoločnosť Apple vypustila nový iOS s poradovým číslom 14, ktorý prináša po dlhom, dlhom čase novú funkcionalitu. Poďme sa pozrieť, čím obohatí náš digitálny život.

Konečne widgety

To, že spoločnosť Apple priniesla až teraz možnosť dávať si na plochu widgety, teda miniaplikácie, je zdrojom bujarej zábavy androidistov, ktorí majú túto možnosť už desaťročie. Pravda je však taká, že Apple nevyvíjal widgety úplne cielene, pretože ich filozofiou bol ikonkový (ikonický) minimal. Akýmsi medzistupňom bolo bočné ovládacie centrum, ku ktorému sme sa dostali posunutím domovskej obrazovky smerom doprava, to už widgety podporovalo. No ale teraz si prvýkrát môžeme pridať widgety priamo na plochu. Robí sa to jednoducho, plochu dlhšie stlačíme a vľavo hore nám pribudne znak „+“

Po jeho stlačení vyskočí zoznam widgetov. Z neho si vyberieme a horizontálnym posúvaním vyberieme typ daného widgetu.

Ale pozor, widgety sú kontroverzná vec a aj androidisti už roky hovoria, že prispievajú k rýchlejšiemu vybitiu batérie. Takže opatrne s nimi. Ja sa osobne teším z kalendára a počasia, vďaka ktorým už pri prvom pohľade na základnú obrazovku viem, čo ma čaká a neminie.

Inak, záhadou mi je „dynamická sada“, ktorá má vďaka umelej inteligencii ponúknuť to, čo práve potrebujem, ale ten som po dni testovania odinštaloval, lebo sa mi zdalo, že len náhodne mení aplikácie. Radšej sa spoľahnem na svoju vlastnú inteligenciu.

Stále chýba možnosť zamknúť nejaké strategické ikony na ploche. Pri hraní sa s widgetmi čakajte, že sa vám plocha viackrát dôkladne dezorganizuje.

Knižnica aplikácií

„Konečne“ po druhýkrát. Na iPhone sme museli mať doteraz všetky nainštalované aplikácie na ploche, teda na plochách. Jediná možnosť, ako ikonu odstrániť, bola odinštalácia aplikácie. Teraz prichádza zmena (androidisti, nesmejte sa stále). Všetky nainštalované aplikácie sú v knižnici aplikácií (horizontálnym posúvaním úplne vpravo). Ikony, ktoré nechcete mať na ploche, posuniete na knižnicu a vybavené – už nezavadzajú.

Ak ťuknete na vyhľadávací riadok, rozbalí sa vám zoznam všetkých nainštalovaných aplikácií. Posunutím doľava ich zasa môžete pridať na plochu.

Zadné klepnutie

Moja obľúbená nová vychytávka je zadné klepnutie. Dvojitým alebo trojitým klepnutím v oblasti jablka spustí predvolenú akciu. Funguje to aj cez hrubý kryt. Nastavenie: Prístupnosť – Dotyk – zadné klepnutie. Dám vám vedieť, či som ju aj prakticky používal.

Dizajn

Prichádzajúce telefonické a FaceTime hovory sa po novom zobrazia ako banner vo vrchnej časti obrazovky. Siri má kompaktný dizajn, už nezaberá celú obrazovku.

Obraz v obraze

Vďaka funkcii Obraz v obraze môžete pozerať video alebo telefonovať cez FaceTime počas používania inej apky.

Na plné využitie tejto funkcionality „plávajúceho obrazu“ pri videách si ešte musíme počkať, YouTube ju podporuje len v platenej verzii. Využijete ju v Apple TV, FaceTime a na videách, hraných zo stránok cez prehliadač Safari, ak to provider podporuje. Tu je dôkladný text o tejto funkcii.

Nové aplikácie

Veľmi sa teším z aplikácie Lupa, ktorá nielen pomáha pri lúštení malých textových štítkov, ale aj umožňuje estetické vyžitie – makrofotografie si môžete zafarbiť filtrom, pretože zo zväčšeniny si samozrejme môžete urobiť snímku. Zväčšenie je impozantné, toto ešte ani nie je minimálna ohnisková vzdialenosť.

Tlmočník

Ďalšia novinka na preklad hovoreného slova. Dokáže pracovať offline a poslúži pri komunikácii s cudzími štátnymi príslušníkmi. Text nadiktujete a on sa preložený objaví na displeji. Po slovensky zatiaľ nevie.

Súkromie

Vašu bezpečnosť a súkromie podporuje hneď niekoľko funkcií, ktoré zametajú našu digitálnu stopu. Napríklad upozorňuje, keď aplikácie tretích strán používajú mikrofón (oranžová bodka hore) alebo mikrofón a kameru (zelená bodka hore).

Predvolené aplikácie

„Konečne“ po tretíkrát. iOS 14 umožňuje nastaviť si predvolený internetový prehliadač a poštový klient.

Vylepšené správy

Až deväť textových správ/konverzácií, ktoré potrebujete mať poruke, si môžete pripnúť do hornej časti.

Popisky k fotkám

Veru tak, k fotkám už môžete pridať aj textovú popisku.

To je možno na prvýkrát aj dosť. Ďalšie vychytávky vyplávajú na povrch po dlhšom používaní a nabudúce sa pozrieme aj na iPad.

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor časopisu .týždeň a zároveň hudobník. Je autorom šiestich kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.