Za posledné roky sa na Slovensku roztrhlo vrece s príchodom streamovacích služieb, ktoré bojujú o prvenstvo na trhu. S najnovším prírastkom, ktorým je SkyShowtime už máme 6 medzinárodných platforiem, no nájdu sa aj domáci, ktorí sa snažia nezaostávať za konkurenciou. Dnes už, preto nie je žiadny problém nájsť film vo vysokej kvalite ako na dlani. Pokiaľ, ale nechcete mať predplatenú každú streamovaciu službu a platiť tak mesačne poriadny balík peňazí, ostáva asi jediné. Nájsť jednu alebo dve najlepšie. Ako a podľa čoho sa rozhodnúť?

Netflix

Patrí medzi najznámejšie streamovacie služby na trhu. Nájdete tu mnoho seriálov, filmov či dokumentov z celého sveta, ktoré je možno sledovať cez smartphone, tablet, Smart TV, notebook a i. Zahŕňa širokú ponuku starých aj nových titulov, no nie všetky nájdeme v slovenskom či českom jazyku (útechou, ale môžu byť titulky, ktoré by mali byť dostupné ku každému filmu, či seriálu v češtine). Výhodou je 30-dňová skúšobná verzia, ktorá nerozhodným môže pomôcť platformu vyskúšať a zistiť, či je pre nich vhodná alebo nie.

Netflix láka na filmy a seriály z vlastnej dielne ako Stranger Things, Squid Game, Peaky Blinders, Wednesday a iné…

  • Netflix Basic 7,99 € / mesačne
  • Netflix Standard 9,99 € / mesačne
  • Netflix Premium 11,99 € / mesačne

Novinka: čoskoro by mala byť dostupná verzia s reklamami, ktorá bude lacnejšia oproti pôvodnej.

HBO Max

HBO zožalo svoju slávu ešte, ako TV stanica a kvalitné filmy či seriály si našťastie zachovalo aj ako streamovacia služba. U nás zatiaľ ponúka iba jeden typ predplatného, a to bez reklám. Na zahraničných trhoch už predstavilo aj ďalší druh predplatného, ktorý nasleduje azda nový trend – s reklamami. Výhodou je možnosť offline sledovania z mobilu napríklad na cestách a možnosť sledovať obash až na 3 zariadeniach v rámci jedného predplatného. Nevýhodou je zase, že HBO Max nemá možnosť bezplatnej skúšobnej verzie. Lákadlom sú aj tiež filmy a seriály, ktoré zožali celosvetový úspech ako Hry o tróny, The Last of Us, Euphoria a iné.

  • 6,99 € / mesačne

Novinka: HBO Max končí v podobe v akej ju doteraz poznáme. Pre predplatiteľou by to mala byť pozitívna zmena. Okrem zmeny názvu na MAX sa v nej má objaviť oveľa viac obsahu, čo môže priniesť zdraženie predplatného.

Disney+

Z názvu je nám jasné, že streamovacia služba Diney+ bude jednoznačne zameraná na deti a mládež. Nádete na nej množstvo rozprávok z dielne Disney, kinových trhákov či komiksov. Výhodou je sledovanie služby na štyroch zariadeniach v rámci jedného predplatného a vytvorenie až 7 profilov pre celú rodinu. Obsah je zameraný hlavne na nižšiu cieľovú skupinu, preto ak hľadáte niečo pre dospelých táto služba nie je pre vás. Zároveň má nižšiu ponuku filmov a seriálov.

  • Predplatné Disney+ stojí 7,99 € mesačne. Môžete si vybrať aj ročné predplatné (79,90 €) a získať tak 12 mesiacov za cenu 10.

Amazon Prime Video

Obsahom sa Amazon Prime Video veľmi podobá Netflixu. Obsah tvoria novinky, autorské originálny i rozprávky pre deti. Atraktívnou funkciou Prime Video sú informácie o tvorcoch a hercoch, ktoré si môžete pozrieť pri pozastavení filmu. Za jedno predplatné je možné vytvoriť až 6 profilov, možnosť sledovať obsah aj offline a na troch zariadeniach súčasne. Služba má 7-dňovú skúšobnú dobu pre nerozhodných ľudí, ale nevýhodou je, že má väčšinu obsahu v angličtine s dostupnými titulkami prevažne v češtine.

  • 5,99 € / mesačne

SkyShowtime

Nováčik na slovenskom trhu sa snaží prilákať predplatiteľou na doživotnú zľavu. Každý užívateľ, ktorý si službu predplatil v tomto období ju má za polovičnú cenu (POZOR! Je to polovičná cena z danej celkovej ceny, čo zmaneá, že nebudete do konca života platiť len 2,99€) – bohužiaľ, táto akcia už neplatí a namiesto nej služba pridala skúšobnú 7-dňovú verziu zadarmo. Čo sa filmovej ponuky týka, SkyShowtime má vo svojej ponuke tituly od Sky Studios a Showtime ako aj od veľkých štúdií Universal Pictures, Paramount či DreamWorks. Nájdete tu vyše 700 titulov, ako novinky, tak i pokračovania Top Gun: MaverickRýchlo a zbesilo či Indiana Jones. Nevýhodou je, že sa užívatelia sťažujú na nižšiu kvalitu obrazu oproti iným streamovacím službám.

  • 5,99 / mesačne

Apple TV+

Streamovacia služba Apple TV+ vytvorená spoločnosťou Apple obsahuje rovnako filmy a seriály, zároveň láka na tituly Apple Original, ktorých premiéry sú dostupné každý mesiac. Môže sa zdať, že služba je relevantná len pre používateľov Applu, avšak obsah je možné streamovania na Iphone, Ipade, Macu (aj Windowse), cez AirPlay, herné konzoly ( PlayStation a XBOX) či rôzne druhy Smrt TV. Dostupná je 7-dňová skúšobná doba a zároveň Apple ponúka možnosť zakúpenia si zariadenia od Apple, kde automaticky získajú Apple TV+ na 90 dní zadarmo.

  • 6,99 / mesačne

A pokiaľ stále chcete na výber viac možností, určite je dobré podporiť aj domáce streamovacie služby. Ak radi sledujete slovenské filmy a seriály, určite neprehliadnite ponuku VOYO či JOJ PLAY, kde nájdete množstvo obsahu z dielne českých, slovenských, ale aj svetových tvorcov, či rôzne TV relácie.

VOYO

Najnovšie časti obľúbených slovenských programov skôr než v TV, stovky kvalitných filmov a seriálov, atraktívne športové prenosy a živé vysielanie TV Markíza, Dajto, Doma a Krimi. 7-dňová skúšovná verzia.

  • 5,99 / mesačne

JOJ PLAY

JOJ play ponúka dva balíky. FREE balík je zdarma. Obsahuje výber produkcie TV JOJ – obmedzený výber živých kanálov (Joj, Plus, Wau, JOJ 24), relácií, seriálov a možnosť zakúpenia prémiových filmových titulov vrátane partnerského obsahu. PREMIUM ponúka plnohodnotnú službu s najväčším balíkom titulov a prístupom k prémiovým filmom bez reklamy vrátane všetkých živých kanálov (JOJ, Plus, Wau, JOJ 24, Šport, Jojko, Cinema, CS Film, CS Mystery, CS History).

  • Cena služby je 5,99 EUR mesačne.

O autorovi

Dominika Paučová

Dominika študovala na Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, odbor masmediálna komunikácia. Počas štúdia sa venovala organizácií eventov, práci v rádiu a marketingu. Dnes pracuje na oddelení Client Leadership. Voľný čas si vypĺňa pečením, cestovaním a po rokoch by sa rada vrátila k tancu.