V prvom dieli nášho miniseriálu som vám napísal, prečo je nový iPad 6 (2018) taká dobrá kúpa – a nie je to iba kvôli vysoko neapplovskej cene 350 eur. iPad 6 je skrátka pokročilý nástroj na prácu aj zábavu.

V druhom dieli som vám predstavil ceruzku Apple Pencil, ktorá je naozaj skvelým gadgetom, a to aj pre ľudí, ktorí sú na kreslenie ľaví.

Dnes si povieme niečo o aplikáciách, ktoré spravia z vašej ceruzky už úplne nepostrádateľný nástroj.

Ako sme videli na videu v predchádzajúcom článku, písanie poznámok je v natívnej applovskej aplikácii Poznámky ľahké a k appke sa dá pristúpiť aj zo zamknutej obrazovky, prostým ťuknutím sa vám otvorí v režime pre rukou písané poznámky. Ak by sa vám zdala nudná, tu máme ďalšie osvedčené tipy. Nezabúdajte, že ak vám aplikácia nesadne, môžete ju vrátiť do dvoch týždňov. Tu je návod ako.

 

GoodNotes 4 (8,99 eur)

Nič viac a nič menej, ako parádny zápisník s mnohými možnosťami. Hovorím o zápisníku, ale tých zápisníkov-zošitov môže byť samozrejme celá kopa a každý na niečo iné. Takže ideálne pre študenta a vlastne kohokoľvek, kto potrebuje parádne notesy. Máme naozaj veľký výber papierov, štvorčekované, riadkované, kombinované, dokonca aj notové papiere a šeťčiarové girarové tabulatúrové papiere. Aj obálky sú od výmyslu sveta a môžete si ich pekne usporiadať. Do zošita sa dajú importovať obrázky, aplikácia umožňuje písanie aj klávesnicou do textových rámcov, popisovanie pdf a podobne. Tiež vie meniť rukou písané geometrické tvary na vektorové. Good Notes vie rozpoznať rukou písaný text a vyhľadávať v ňom.

Na videu si môžete pozrieť, čo dokáže. Samozrejmosťou je automatická synchronizácia do iCloudu.

 

MyScript Nebo (8,99 eur)

Poznámkový aparát, ktorý dokáže meniť rukou písaný text na počítačový (zdigitalizovať ho) a vyexportovať ho do čohokoľvek, napíklad aj do Wordu. A to nie je všetko. Vie aj vyrábať diagramy, teda vy niečo nakreslíte a aplikácia to zmení na profesionálny počítačový diagram, a vie počítať aj matematické príklady. Napríklad aj trojčlenku. Samozrejme, tiež všetko ukladá do iCloudu. Pri prvom použití musíte absolvovať krátky kurz, ktorý vás naučí rôzne triky pri úprave textu. Je to užitočné.

Na videách je zjavné, že je to skvelý nástroj. Takto konvertuje rukou písaný text do digitálneho

Takto môžete rukou spraviť perfektnú prezentáciu.

Nebo vie aj počítať. Tu je príklad jednoduchej “rukou písanej kalkulačky”.

Aplikácia vie rátať aj zložitejšie príklady a vzorce. Ja s takými vôbec nerobím, ale trojčlenka sa vždy zíde. Funkcia sa zíde aj študentom, aby si overili, či rátali príklad správne.

 

PDF Viewer Pro by PSPDKit (zadarmo)

Aplikácia na korektúry do PDFiek. Aj v zadarmovej verzii dokáže všetko, čo treba a neotravuje reklamami. Pero, zvýrazňovač, klasické poznámkové bubliny, pridaný text.

 

Word pre tablet

 

Ak ste majiteľom/užívateľom licencie na Office365, tak môžete buď dopisovať poznámky, ale sa aj výtvarne realizovať v jeho aplikáciách (Word, Excel, OneNote). Vo všetkých máme v menu možnosť “kresliť” a nástrojov je tu naozaj dosť, aj úplne neuveriteľných. Ceruzu si môžeme nastaviť aj na funkciu “vybrať objekty”, takže nemusíme ťapkať po klávesnici prstom

Spojenie iPadu, externej klávesnice a Apple Pencil je super. Aj tento článok som tak napísal. Je to moja úplná premiéra, ale v tejto fáze (na konci článku) už sa mi s týmto setupom robí rovnako dobre, ako s laptopom. Aspoň teda v osi internet – Word.

Ďakujem Marekovi Piačekovi za tipy na prvé dve aplikácie.

Marian Jaslovský, Mindshare Slovakia

 

O autorovi

Marian Jaslovský

Dlhoročný novinár, v súčasnosti redaktor časopisu .týždeň a zároveň hudobník. Je autorom šiestich kníh. S Mindshare spolupracuje od roku 2011.