Spoločnosť Meta, ktorá je vlastníkom gigantov, ako Facebook a Instagram spustila novú textovú sociálnu sieť s názvom Threads. Tá by mala byť najväčším konkurentom už známeho Twitteru, ktorý vlastní od minulého roku americký miliardár Elon Musk.

Mnohí používatelia Twitteru od tejto zmeny dali najavo, že by si želali náhradu, dokonca istá časť platformu opustila. Ďalším problémom je, že Twitter v posledných mesiacoch zaznamenal niekoľko technických komplikácií a čelí tak kritike. Túto sitúciu dokonale využila spoločnosť Meta, ktorá len pred mesiacom uviedla na trh novú sociálnu sieť Threads. Tá za veľmi krátku dobu dosiahla viac ako 100 miliónov používateľov aj napriek tomu, že sa jej spustenie pre krajiny Európskej únie sa odložilo z legislatívnych dôvodov. 

Prekvapením však bolo vyjadrenie Marka Zuckergerga z posledných dní, ktorý priznal, že raketový štart novej sociálnej siete už upadol. Threads síce dosiahol až 150 miliónov užívateľov, čím sa začal približovať na úroveň Twitteru, ktorý má aktuálne približne 350 miliónov, avšak medzičasom ho zastavil rýchly pád a aktuálne sa počet znížil na cca 118 miliónov. Zuckerberg však situáciu opisuje, ako úplne prirodzenú a opätovný nárast očakáva, keď do aplikácie pribudnú nové funkcie.

Čo na to Twitter?

Majiteľ Twitteru Elon Musk na seba s reakciou nenechal dlho čakať, no možno bola iná, než všetci čakali. Ikonického modrého vtáčika nahradí nové logo. Biele písmeno X na čiernej ploche sa objavilo na oficiálnom profile Twitteru, zatiaľ však názov účtu stále ostáva nezmenený ako aj logo aplikácie a webu, kde je stále modrý vtáčik, no zmena na seba asi nenechá dlho čakať ani tu.

Komplikácií nastalo hneď niekoľko. Spoločnosť sa rozhodla vystaviť nové logo na streche svojej centrály v San Franciscu, kde sa udržalo len pár dní. Veľké svietacie X muselo byť odstránené, pretože nemalo potrebné povolenia a za víkend dostal Úrad stavebnej inšpekcie v San Francisku 24 stažností týkajúcich sa bezpečnosti stavby a osvetlenia. Nehovoriac o tom, že rozhodnutie Muska premenovať Twitter na X môže byť právne komlikované. Josh Gerben, právnik špecializujúci sa na ochrnanné známky povedal, že v Spojených štátok je už takmer 900 aktívnych registrácií ochranných známok s písmenom X. Jedným z nich je aj spoločnosť Microsoft, ktorá ju vlastní od roku 2003, kde je písmeno X ako logo pre videoherný systém Xbox, či dokonca samotná Meta, ktorá má modrobiele písmeno X v oblasti softvéru, či sociálnych médií. Či niektorá zo spoločností podá aj žalobu zatiaľ avizované nebolo.

Twitter láka inzerentov

Spoločnosť X (Twitter) sa potýka s ďalším problémov, o ktorých nedávno tweetoval sám Musk. Ide o takmer 50-percentný pokles príjmov z reklamy, pretože sa časti inzerentov nepáčilo ako Musk pristupuje k riadeniu a moderovaniu obsahu. Preto sa spoločnosť rozhodla výrazne znížiť cenu za inzerciu. Niekoľkým inzerentom ponúkla znížené ceny za videoreklamu pri tredových témach, ktorá poskytuje značkám 24-hodinové umiestnenie na vrchole zoznamu populárnych tém. Spoločnosť tiež vydala varovanie pre inzerentov, že od 7. augusta prídu účty značiek o overenie, ak neminuli za reklamu za posledných 30 dní aspoň 1 000 dolárov alebo za 180 dní aspoň 6 tisíc dolárov.

Zdroje:

https://twitter.com/X

https://www.bbc.com/worklife/article/20230731-why-twitters-rebrand-to-x-feels-shocking-to-users

https://edition.cnn.com/2023/07/31/tech/x-sign-twitter-elon-musk/index.html

https://www.businesstoday.in/technology/news/story/metas-threads-usage-drops-by-half-after-.seeing-initial-surge-mark-zuckerberg-blames-391888-2023-07-30

https://medialne.trend.sk/

O autorovi

Dominika Paučová

Dominika študovala na Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, odbor masmediálna komunikácia. Počas štúdia sa venovala organizácií eventov, práci v rádiu a marketingu. Dnes pracuje na oddelení Client Leadership. Voľný čas si vypĺňa pečením, cestovaním a po rokoch by sa rada vrátila k tancu.